Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σειρά συναντήσεων ενόψει και των ταξιδιών Αναστασιάδη

Μια σειρά συναντήσεις συνεχίζονται στην Κύπρο, ενόψει και των επίσημων επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης σε Ισραήλ, Ρωσία κ.τ.λ.

Χτες, συνεδρίασε το λεγόμενο «Συμβούλιο Αρχηγών» (συμμετέχουν οι αρχηγοί κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας). Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε ότι δε γίνεται αποδεκτή η συζήτηση της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού ή στο πλαίσιο άλλης παράλληλης διαδικασίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και είναι αυτονόητο πως μετά την επίλυση του Κυπριακού και οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίησή του. Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων συμφώνησαν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπορεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και ενόσω συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο μεταξύ, το αυξημένο «ενδιαφέρον» (και) των Αμερικανών για τις εξελίξεις επιβεβαίωσε χτεσινό «πρόγευμα εργασίας» που - σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου» - οργάνωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Τζον Κένινγκ στο σπίτι του μαζί με τα μέλη του «Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών». Η συνάντηση έγινε προς τιμή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», Ντ. Γουίλσον που επισκέπτεται την Κύπρο.

Το «Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών» συγκροτήθηκε πριν από μερικούς μήνες από την κυπριακή κυβέρνηση και συμμετέχουν σε αυτό κύρια ακαδημαϊκοί. Αποτελεί ουσιαστικά ένα «εργαλείο» υποστηρικτικό στη χάραξη των κινήσεων από μέρους της κυπριακής αστικής τάξης στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων που συντελούνται στην περιοχή, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και για τη «στρατηγική συνεργασία» ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ