Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΕ
Κόντρες για τη διαμόρφωση των μεγεθών

Το ύψος των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2015 περνάει στο κάδρο της ενδοαστικής διαπάλης στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας. Η εμφανιζόμενη διαφορά αφορά δαπάνες ύψους 6 δισ. ευρώ, με την πλευρά της Κομισιόν και των κυβερνήσεων να προσδιορίζουν το σχετικό κονδύλι στα 140 δισ. ευρώ, έναντι πρότασης για 146 δισ. που υποστηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια, οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες αφορούν, πρώτα και κύρια, στην ενίσχυση των ισχυρών επιχειρηματικών Ομίλων. Η διαφορά εντοπίζεται στην έγκριση των επιπλέον πιστώσεων και των εθνικών συνδρομών που καλούνται να καταβάλουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

Μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας και καθώς η προθεσμία έληξε τη Δευτέρα, η Κομισιόν αναλαμβάνει να παρουσιάσει νέο σχέδιο προϋπολογισμού, επί του οποίου θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση και ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 17/12. Μάλιστα, σε περίπτωση νέας «αποτυχίας», ο προϋπολογισμός του 2015 θα εκτελεστεί με τη μέθοδο των δωδεκατημορίων, δηλαδή με βάση την ανά μήνα έγκριση των εκταμιεύσεων, αναλογικά με το ύψος των δαπανών που εγκρίθηκαν για το 2014.

Στο μεταξύ, συνολικά 76 ευρωβουλευτές υπογράφουν «πρόταση μομφής» σε βάρος του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σχετικά με τις «αποκαλύψεις» υποθέσεων φοροδιαφυγής στο Λουξεμβούργο. Την πρόταση, η οποία εντάσσεται στις ενδοαστικές αντιθέσεις και την επιχείρηση αποπροσανατολισμού των λαών, φέρεται να υπογράφουν τα μέλη της «ευρωσκεπτικιστικής» ευρωομάδας «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Αμεσης Δημοκρατίας» (συμμετέχει το UKIP του Βρετανού Ν. Φάρατζ), μαζί με μη εγγεγραμένους ευρωβουλευτές του «Εθνικού Μετώπου» της Μαρίν Λεπέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ