Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ενταγμένη στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης η επίσπευση των διαδικασιών

Τον Στ. Δήμα προτείνει ως υποψήφιο Πρόεδρο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ και πρώην βουλευτή και υπουργό της ΝΔ, Σταύρο Δήμα, αποφάσισε να προτείνει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, ενόψει της επίσπευσης των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή, εντείνονται οι διεργασίες στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, στο φόντο των εξελίξεων των παζαριών με την τρόικα, των ζητημάτων που ιεραρχεί το εγχώριο κεφάλαιο σε αυτά και της υπαρκτής ενδοαστικής συζήτησης για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί αυτές τις από χέρι αντιλαϊκές προτεραιότητες των μονοπωλίων.

Με αντιλαϊκή «πυξίδα» την «επόμενη μέρα» για το εγχώριο κεφάλαιο

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το μεσημέρι, μία μέρα μετά από την αιφνιδιαστική κίνηση της συγκυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με διάγγελμά του ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα. Είχε προηγηθεί συνάντηση των δύο, ενώ η προγραμματισμένη για τη συνέχεια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, ακυρώθηκε, με τις κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι, αφού υπήρχε προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση, δεν υπήρχε λόγος για συνάντηση.

Στο διάγγελμά του ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να διαλύσει τα «σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό», καθώς η προεδρική εκλογή «το τελευταίο διάστημα είχε μετατραπεί σε πρόσχημα πρόωρων εκλογών», την ώρα που «οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη». Οπως εκτίμησε εξάλλου, «η χτεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση δύο μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας, δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα» που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι «το τέλος των μνημονίων», αλλά και η επόμενη μέρα «της ηρεμίας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης». Στην πραγματικότητα βέβαια, η «επόμενη μέρα» για την οποία κάνει λόγο ο Αντ. Σαμαράς αφορά την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων για τη διασφάλιση και την ενίσχυση της κερδοφορίας του εγχώριου κεφαλαίου, με πρώτο και καλύτερο όρο τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητά του, στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.

Η επίσπευση της εκλογής Προέδρου και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις θα είναι το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Τα «εθνικά» συμφέροντα του κεφαλαίου ανεξάρτητα τις κυβερνητικές εναλλαγές

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες σε εκδηλώσεις του κόμματός του, τόνισε ότι η κυβέρνηση επίσπευσε την προεδρική εκλογή για να εξασφαλιστεί η «σταθερότητα» και εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ και τη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» ως «εγγυητή της εθνικής σταθερότητας» (εννοεί τη σταθερότητα στην αντιλαϊκή πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο), «για να μην πάρουμε», όπως σημείωσε, «σκληρά μέτρα, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε και να αποτρέψουμε δυσανάλογες και ατεκμηρίωτες αξιώσεις των συνομιλητών μας». Δείχνοντας τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι ...«δε θα πάρει» πρόσθετα μέτρα, πρόσθεσε ότι «η χώρα θέλει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τη δικαιοσύνη, αλλά θέλει και κοινωνική συνοχή και ευαισθησία, στήριξη της απασχόλησης, των επενδύσεων». Δεδομένη δηλαδή η συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με το πραγματικό επίδικο να είναι το αν οι «αξιώσεις των συνομιλητών μας» θα είναι «δυσανάλογες» σε σχέση με την επιδίωξη των εγχώριων μονοπωλίων να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Προχτές εξάλλου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο MEGA, έκανε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι πάνω απ' όλα είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, τα οποία, ντυμένα με το μανδύα του «εθνικού», είναι υπεράνω των εναλλαγών στην αστική διακυβέρνηση: Σε ό,τι αφορά τις «μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα» και τις διαπραγματεύσεις, επισήμανε ότι «καταρχάς μιλάμε ανεξαρτήτως οποιασδήποτε πολιτικής αλλαγής. Μιλάμε στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Εγώ τους είπα δε με ενδιαφέρει εάν θα είναι αύριο μια κυβέρνηση αυτής ή της άλλης ταυτότητας. Εδώ μιλάμε εκ μέρους της χώρας. Μιλάμε στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και του συμφέροντος της ελληνικής οικονομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ανακοίνωσή του και ο Στ. Δήμας ισχυρίζεται ότι «βρισκόμαστε μπροστά στο ανώτατο καθήκον της εθνικής ενότητας (...) στην κοινή προσπάθεια για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας και του ελληνικού λαού», που «είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την έξοδο από την κρίση και το πέρασμα σε μια νέα εποχή προόδου και αξιοπρέπειας», όταν στην πραγματικότητα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων είναι διαμετρικά αντίθετα, τόσο στη φάση της κρίσης όσο και στη φάση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ