Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Απεργία ενάντια στις απολύσεις

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν, χτες, οι εργαζόμενοι της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, (ΕΑΣΤ), αντιδρώντας, αγωνιστικά, στην απόφαση της διοίκησης της ΕΑΣΤ να απολύσει όσους εργαζόμενους δε δέχονται να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, μέσω της οποίας μειώνεται κι άλλο ο μισθός τους, μετά τις μειώσεις μισθών, την εκ περιτροπής εργασία κι άλλα αντεργατικά μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος τους, παλιότερα.

Η απεργία, που οργανώθηκε από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, μετά από πρόταση της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ενωσης, στο εκκοκκιστήριο βάμβακος και στα εργοστάσια ξυδιού και ζωοτροφών, όπου και οργανώθηκαν ομάδες περιφρούρησης.

Η διοίκηση της ΕΑΣΤ προχώρησε, ήδη, στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων - μάλιστα, η αναγγελία έγινε στις 27 Νοέμβρη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας - ενώ, όπως προανήγγειλε, σειρά έχουν αμέσως άλλοι 6 και έπεται συνέχεια. Να σημειωθεί ότι οι απολύσεις γίνονται με βάση το νέο αντεργατικό νόμο 3863/10, που προβλέπει, μαζί με την καταγγελία της σύμβασης να επιδίδεται και προειδοποίηση («προμήνυση») και στους τέσσερις εργαζόμενους γνωστοποιήθηκε ότι η ημερομηνία της απόλυσής τους θα είναι η 28η Μάρτη 2015. Με αυτή τη μεθόδευση, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που θα έπαιρναν οι απολυμένοι χωρίς την «προμήνυση».

Η διοίκηση που οδηγεί την Ενωση σε πορεία διάλυσης (τεράστιες είναι οι συσσωρευμένες ζημίες, αρνητικά τα ίδια κεφάλαια, πολύ μεγάλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.ά.), επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων όλες τις ζημιές, για τις οποίες ευθύνεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και η δική της διαχείριση, καθώς όχι μόνο εφάρμοσε, χωρίς καμιά αντίρρηση, αυτήν την πολιτική, αλλά και, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ενέργειες και παραλείψεις της, οδήγησε την, πάλαι ποτέ κραταιά, Ενωση στη χρεοκοπία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ