Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Στην Ολομέλεια σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες

Αρχίζει σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο προωθήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του. Πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο το οποίο αποτυπώνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη χρηματοδότηση έργων και «δράσεων» που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων, συνθλίβοντας, ταυτόχρονα, παραπέρα δικαιώματα και ανάγκες των εργαζομένων και συνολικά του λαού.

Οπως επισημάνθηκε από τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, η κυβέρνηση σχεδίασε το νέο ΕΣΠΑ δίνοντας προτεραιότητα στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», στην «ανακύκλωση της ανεργίας μέσα από τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, διά βίου κατάρτισης και εξειδίκευσης», χτυπώντας παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα, στις «αναπλάσεις, με βάση τις προτεραιότητες που καθορίζουν μια σειρά κατασκευαστικοί όμιλοι», χαρακτηρίζοντας μη «επιλέξιμα» έργα που έχει ανάγκη ο λαός, όπως είναι, π.χ., η αντισεισμική θωράκιση, στην «εξοικονόμηση Ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων και φυσικών πόρων στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων», τομείς που ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ακόμα στη «δημιουργία των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων, της αναβάθμισης των λιμένων στο πλαίσιο των συγκεκριμένων διευρωπαϊκών δικτύων και της δημιουργίας των αντίστοιχων ενεργειακών δικτύων που καθιστούν την Ελλάδα, με βάση τις επιδιώξεις της αστικής τάξης, κόμβο διαμετακόμισης, ενεργειακό κόμβο» σε όφελος των μονοπωλίων.

Προωθεί, τέλος, τη «μεγαλύτερη συρρίκνωση της κρατικής και δημόσιας παρέμβασης στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας, προς όφελος των λεγόμενων δομών αλληλεγγύης και εθελοντισμού, δηλαδή των διάφορων τρωκτικών του δημόσιου χρήματος, όπως είναι οι ΜΚΟ, όπως είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ», εμπορευματοποιώντας παραπέρα αυτούς τους τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ