Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ζυμώσεις με στόχο τη διαπραγμάτευση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η χτεσινή συμβολική, μη δεσμευτική απόφαση της Ευρωβουλής για αναγνώριση της Παλαιστίνης και η (άνευ άμεσου αποτελέσματος) απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ να απαλείψει τη «Χαμάς» από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων (δίχως βεβαίως να προβεί ταυτόχρονα και σε «ξεπάγωμα» των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στα περιουσιακά στοιχεία της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης) φαίνεται σαν να θέλουν να επιδράσουν στην ισραηλινή πλευρά, προκειμένου να σταματήσει την αδιάλλακτη στάση και να προχωρήσει τη διαδικασία για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι συμβολικές κινήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, που θεωρεί οτιδήποτε πλέον ξεπροβάλλει στον ορίζοντα σε σχέση με το παλαιστινιακό ζήτημα σαν «επέμβαση» στα εσωτερικά της, ενόψει των πρόωρων ισραηλινών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάρτη του 2015. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέκρινε κυρίως την απόφαση «να σβηστεί» το όνομα της «Χαμάς» από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, δηλώνοντας προκλητικά ότι «πάρα πολλοί στην Ευρώπη δεν έμαθαν τίποτε από τη σφαγή 6.000.000 Εβραίων». Ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στη "Χαμάς" και το "Ισλαμικό Κράτος"». Καταδίκασε μάλιστα και την απόφαση της Ευρωβουλής σαν «κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει την προσπάθεια επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Αντίθετα, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς», επικρότησε την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, λέγοντας ότι συνιστά «διόρθωση ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», γιατί η Χαμάς είναι «κίνημα αντίστασης και έχει φυσικό δικαίωμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, να αντισταθεί στην κατοχή».

Το ίδιο 24ωρο η παλαιστινιακή διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ επρόκειτο να καταθέσει το αραβικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που επιζητεί, μεταξύ άλλων, τερματισμό της ισραηλινής κατοχής ως το Νοέμβρη του 2016, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, παρά το πιθανό βέτο των ΗΠΑ. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, σημείωσε ότι, σε περίπτωση βέτο, η παλαιστινιακή πλευρά θα αναλάβει δράση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ