Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα μονοπώλια σταθμίζουν τις επιλογές τους

Ολες τις εναλλακτικές για την προμήθεια και τη μεταφορά ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο εξετάζουν τα μονοπώλια.

Την προηγούμενη βδομάδα έγινε στις Βρυξέλλες διάσκεψη με θέμα «2030 - Η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ο ρόλος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», που οργάνωσαν το «Natural Gas Europe» (ένα είδος «δεξαμενής σκέψης»), το Ελληνικό Φόρουμ για την Ενέργεια και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ).

Στη συνάντηση έκανε παρέμβαση από τη μεριά του Ισραήλ ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εθνικών Υποδομών Σιαούλ Ζεμάχ (μέχρι πρόσφατα επικεφαλής επιτροπής αρμόδιας για θέματα φυσικού αερίου, που πήρε και το όνομά του), που υπογράμμισε ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου χρειάζονται πολύ μικρό μέρος από τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί, οπότε μόνο οι δικές τους ανάγκες δε δικαιολογούν πολύ μεγάλες επενδύσεις (σ.σ.: για υποδομές, μεταφορές, γεωτρήσεις και νέες έρευνες) και, άρα, χρειάζεται συνεργασία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το τερματικό υγροποίησης είναι ακριβό, η πλωτή υγροποίηση δεν είναι ακόμα ώριμη, «δείχνοντας» ως λύση τους αγωγούς προς γειτονικές χώρες. Από τη μεριά του, ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης φέρεται - σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ - να προέβαλε ως ιδιαίτερα σημαντικό έναν αγωγό φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το χερσαίο τερματικό στο Βασιλικό είναι ένα συμπληρωματικό έργο εξαιρετικής σημασίας. Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι η Κύπρος φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό πρωταγωνιστή στην περαιτέρω «αναβάθμιση» του ρόλου που παίζει η Ανατολική Μεσόγειος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται τα «παζάρια» που αφορούν και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο συμπερασμάτων που ετοιμάστηκε ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, εκτός από τη Βρετανία, και οι Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες να ανοίξουν δύο νέα «κεφάλαια» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα. Η ίδια πηγή εμφάνιζε τη Λευκωσία να εμποδίζει ένα τέτοιο «άνοιγμα», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι στο σχετικό κείμενο συμπερασμάτων δε γίνεται καμιά αναφορά για αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ.

Αναρρώνει ο Νίκος Αναστασιάδης

Στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει να αναρρώνει μετά από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Προχτές, είχε 45λεπτη συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία τον επισκέφτηκε στο ξενοδοχείο όπου μένει. Οπως δήλωσε ο Κύπριος ηγέτης, η συνάντηση ήταν «περισσότερο εθιμοτυπική». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «κατά τα λοιπά, δεν υπήρχε θέμα προς συζήτηση, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και με δεδομένη την παρουσία των δυνάμεων επιβολής της Τουρκίας. Ηταν σαφέστατη η θέση μου, ότι δε θα δεχτούμε με κανέναν τρόπο να τεθεί θέμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η λύση του Κυπριακού θα δώσει και την απάντηση και στους υδρογονάνθρακες».

Χτες, έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει στις 21 Γενάρη ανεπίσημες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, τις διεργασίες γύρω από το Κυπριακό θα επηρεάσουν και οι «προεδρικές εκλογές» που θα γίνουν τον Απρίλη στα Κατεχόμενα, καθώς το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι βασικό θέμα στο οποίο εστιάζουν οι «υποψήφιοι». Ο Μουσταφά Ακιντζί, «ανεξάρτητος» υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές», υποστήριξε: «Δε λέω ότι θα λύσω το κυπριακό πρόβλημα σε τρεις μήνες, αλλά το φυσικό αέριο στη θάλασσα του νησιού και η οικονομική κρίση στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν δημιουργήσει μια ευκαιρία για λύση», είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αποτελεί μια αγορά 75 εκατομμυρίων για τη «Νότια Κύπρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ