Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΝΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΝΤΗΣ
φωτό 1

Δώδεκα χρόνια χωρίς τον ΤΑΚΗ ΜΑΜΑΤΣΗ, αλλά δεν τον ξεχνάμε ποτέ. «Εφυγε» στις 29 Δεκέμβρη 2002. Γεννήθηκε το 1925 στη Ραψάνη Ολύμπου. Στη Λάρισα τελείωσε το Γυμνάσιο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία, αλλά τις διέκοψε για να βγει στο βουνό. Στο μεγάλο σχολείο της Εθνικής Αντίστασης, μαθητής, οργανώθηκε στο Θεσσαλικό «Ιερό Λόχο». Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, είναι στέλεχος της οργάνωσης. Το 1943 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Δουλεύει στον παράνομο Τύπο. Το 1944, στο τμήμα διαφώτισης του Γρ. Περιοχής Θεσσαλίας. Το 1945, στην «Αλήθεια» Λάρισας μέχρι την απαγόρευσή της, το 1946. Το 1947 κατατάσσεται στον ΔΣΕ. Δουλεύει στη διαφώτιση της ταξιαρχίας Υψηλάντη και, τέλος, στη διαφώτιση του Γενικού Αρχηγείου, με επικεφαλής τον Ν. Μπελογιάννη. Στην πολιτική προσφυγιά, σπουδάζει στη ΛΔ Ρουμανίας στο πανεπιστήμιο του Κλουζ. Ιστορικός και δημοσιογράφος, δουλεύει και αναδείχνεται διευθυντής του Ρ/Σ της «Φωνής της Αλήθειας». Στη 12η Ολομέλεια της ΚΕ, εκλέγεται μέλος της ΚΕ. Από το 11ο και 12ο Συνέδρια, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Με τον επαναπατρισμό του τοποθετείται Διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Στην εσωκομματική κρίση ως καθοδηγητής των ΚΟ Θεσσαλίας και Στερεάς, εκ μέρους του ΠΓ, υπερασπίστηκε τη γραμμή και την ιδεολογία του ΚΚΕ. Σημαντική ήταν η συνεισφορά του και μέσα από το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του Κόμματος.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του, Φρόσω Μαμάτση, προσφέρει 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου στη ζωή και στον αγώνα, ΜΗΤΣΟΥ ΛΕΝΗ, που «έφυγε» πριν από 12 χρόνια και για τους αγώνες του κυνηγήθηκε. Ηταν από αυτούς που όντας μαθητής Γυμνασίου ήταν, επίσης κατηγορούμενος, στη δίκη της Πρίντζου στα Γιάννενα. Στάλθηκε στις φυλακές Κέρκυρας. Ως το τέλος της ζωής του πάλευε για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Ως ελάχιστο φόρο τιμής, στη μνήμη του, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 50 ευρώ.

Η συντρόφισσά του Κωσταντινιά Λένη

***

φωτό 2

Στη μνήμη του ΕΛΑΣίτη πατέρα μας, ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, του καπνεργάτη συνδικαλιστή θείου μας ΣΤΕΦΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ και όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, γνώρισαν προσφυγιά και κάθε κατατρεγμό ή κάλυψαν με τα κορμιά τους βουνά και κάμπους της πατρίδας μας, για το ιδανικό μιας κοινωνίας αταξικής, δίκαιης κι ανθρώπινης απέναντι σε όλα τα παιδιά της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, 2.000 σουηδικές κορόνες, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Στοκχόλμης του ΚΚΕ.

Τιμή σ' όσους συνεχίζουν και σήμερα να κρατούν στα μετερίζια τη δάδα του ΑΓΩΝΑ αναμμένη, με πίστη, σταθερότητα και αυταπάρνηση, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Αννα, Κατερίνα

***

ΦΩΤ. 1

Φέτος, συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το θάνατο του ΒΑΣΙΛΗ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ του Αθανασίου. Γεννήθηκε στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε. Μετά την αποφυλάκισή του έζησε και ανέπτυξε δράση στην Αγ. Παρασκευή Αττικής, όπου και εξελέγη αντιδήμαρχος. Συνελήφθη την 21η Απρίλη του 1967 και εξορίστηκε στη Γυάρο. Μετά τη μεταπολίτευση εξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέχρι το θάνατό του παρέμεινε πιστός στις αρχές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ για την Οικονομική του Εξόρμηση το ποσό των 150 ευρώ.

***

φωτό 2

Η Αναστασία Τόγια πρόσφερε στο ΚΚΕ 300 ευρώ, στη μνήμη του άντρα της ΣΠΥΡΟΥ ΤΟΓΙΑ, ο οποίος ήταν μαχητής του ΕΛΑΣ και ακολούθησε το γνωστό δρόμο των αγωνιστών, με εξορίες και φυλακές. Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού. Επίσης, πρόσφερε, στη μνήμη της πεθεράς της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΟΓΙΑ.

ΣΥΡΙΓΓΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΣΥΡΙΓΓΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
***

φωτό 1

Η ΚΟ Ανάκασας Αγ. Αναργύρων του ΚΚΕ προσφέρει στη μνήμη του σύντροφου ΘΩΜΑ ΤΣΟΥΚΑ, που πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή, το ποσό των 280 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

***

φωτό 4

Στη μνήμη των κομμουνιστών αγωνιστών ναυτεργατών: ΔΙΑΚΡΟΥΣΗ ΔΙΟΝΥΣΗ, ΝΙΚΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ, ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΥΡΙΓΓΑ, ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΔΕΣΤΟΥΝΗ, ΜΕΤΑΛΗΝΟΥ ΝΙΚΟΥ, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ ποντοπόρων ναυτεργατών για την Οικονομική Εξόρμηση.

Π.Τ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη της ΜΗΤΣΙΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ, έξι μήνες από το θάνατό της, ο Α. Κ. δίνει ενίσχυση στο Κόμμα 50 ευρώ.

***

φωτό 3

Τεράστιο κενό μάς άφησε ο θάνατος των γονιών μας, ΜΙΛΤΙΑΔΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ. Πέρασαν 18 μήνες από το θάνατό τους. Μας έμαθαν να έχουμε πίστη στον εαυτό μας και να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη κοινωνία. Η επιθυμία τους, ως το τέλος, ήταν να ενισχύσουμε το κόμμα που πίστεψαν. Επίσης, στη μνήμη της σ. ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, για την προσφορά της στο εργατικό κίνημα και για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟ Ιωαννίνων και 50 ευρώ για το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».

Μανώλης - Ελσα

***

φωτό 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗ, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Και της μητέρας μου ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΙΝΑΣ, αγωνίστριας της Εθνικής Αλληλεγγύης, προσφέρω 70 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Αγίου Γεωργίου.

***

φωτό 1

Στις 18.11.2014 «έφυγε» από τη ζωή η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΝΙΚΟΛΟΥ, σε ηλικία 88 ετών. Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Κλειστό Αρτας (τότε Τσερκίστα) από φτωχή αγροτική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία έχασε τον αντάρτη αδελφό της, ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΔΗΜΑ που τον τραυμάτισε θανάσιμα και τον βασάνισε η χωροφυλακή. Αυτό το γεγονός την ατσάλωσε και την έφερε δίπλα στο ΚΚΕ. Πήρε μέρος στην ΕΑ και πέρασε 5 χρόνια στις φυλακές. Στάθηκε μέχρι το τέλος της ζωής της ανυποχώρητη στους αγώνες με το ΚΚΕ, με το «Ριζοσπάστη» παντοτινό της σύντροφο.

ΛΕΝΗΣ ΜΗΤΣΟΣ
ΛΕΝΗΣ ΜΗΤΣΟΣ
Στη μνήμη της, προσφέρουμε 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, μέσω ΟΒ Τουρισμού της ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής.

Ο αδελφός της, Βαγγέλης

ο εγγονός της, Κώστας

***

φωτό 2

Ο σ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΒΑΛΙΑΓΚΟΣ από μικρή ηλικία εντάσσεται στο ΕΑΜ. Το '42 γίνεται μέλος του Θεσσαλικού Ιερού Λόχου, συλλαμβάνεται και την άνοιξη του 1943 δραπετεύει. Με την ίδρυση της πολιτοφυλακής στο Βόλο αναλαμβάνει Διοικητής του Γ' Τμήματος. Μετά τη Βάρκιζα χρεώνεται ως υπεύθυνος αυτοάμυνας δυτικού τομέα Ν. Ιωνίας. Στη διάρκεια της χούντας στέλνεται εξορία. Ηταν από τα στελέχη που κράτησαν συνεπή στάση την περίοδο '89-'91.

Στη μνήμη του και στη μνήμη της γυναίκας του ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, η κόρη του Καίτη Ζαβαλιάγκου και η εγγονή του Αντα Γιάγκου προσφέρουν στο Κόμμα 40 ευρώ.

***

φωτό 3

Ο σ. Λύκος Αριστείδης, στη μνήμη των γονιών του, ΕΥΘΥΜΙΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ ΛΥΚΟΥ, καθώς και στη μνήμη της συντρόφου του, ΑΘΗΝΑΣ ΛΥΚΟΥ, προσφέρει μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης 100 ευρώ, στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

φωτό 3

Στη μνήμη των αγωνιστών συντρόφων ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΓΑΒΡIHΛΙΔΗ, ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ και ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ, που μέχρι την τελευταία τους πνοή πάλεψαν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και στάθηκαν πιστοί στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα μας. Ο σ. Γ. Π. προσφέρει 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω της ΤΕ Γερμανίας.

ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
***

φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου μου, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΚΑΤΟΥ, μέλους του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω - και με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής - για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Βύρωνα.

Νίτσα Μαρκάτου

***

φωτό 1

Στη μνήμη του πατέρα και παππού μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΘΑΝΑΣΑΙΝΑ, η κόρη του Λουκία Καβάλα και τα εγγόνια του, Σωτήρης και Γαρυφαλλιά, προσφέρουμε 70 ευρώ στο ΚΚΕ, για την Οικονομική του Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Θίσβης.

***

φωτό 1

Συμπληρώνονται 19 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή κομμουνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΝΤΗ, δικηγόρου και Δήμαρχου Ηλιούπολης. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο ΚΚΕ και στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, αλλά και στη μνήμη της αδελφής μας ΚΟΥΛΑΣ ΚΙΝΤΗ, δασκάλας, θύματος του Εμφύλιου, προσφέρουμε 400 ευρώ, μέσω ΚΟ Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Τα αδέλφια του και τα ανίψια του.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, η γυναίκα του Κική και τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΚΟ Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, 30 ευρώ στο ΚΚΕ, το κόμμα που αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη, το οποίο και στήριξε μέχρι την τελευταία του πνοή.

***

φωτό 1

Πέρασε ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΖΗΣΗΣ ΖΩΚΑΣ. Γεννήθηκε το 1923 στη Ραψάνη Λάρισας, απ' όπου βγήκε αντάρτης το 1942 στον ΕΛΑΣ. Ξαναβγήκε στο βουνό, το 1946, στο ΔΣΕ. Εφτασε στο βαθμό του Πολιτικού Επιτρόπου της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου. Εδειξε απαράμιλλο ηρωισμό σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε αρκετές φορές. Ζήσαμε 30 χρόνια στην πολιτική προσφυγιά. Στα πάνω από 70 χρόνια κομματικής του ζωής ήταν πάντα παράδειγμα για όλους τριγύρω του, με την τιμιότητά του, την αυστηρότητα και την απαιτητικότητά του προς τους άλλους και, πριν απ' όλα, προς τον ίδιο του τον εαυτό.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΓΙΑ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΓΙΑ
Στη μνήμη του, προσφέρω στην Οικονομική Εξόρμηση 500 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ραψάνης του ΚΚΕ.

Ιωάννα (Νούλη) Ζώκα


ΑΘΗΝΑ ΛΥΚΟΥ
ΑΘΗΝΑ ΛΥΚΟΥ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

ΜΑΜΑΤΣΗΣ ΤΑΚΗΣ
ΜΑΜΑΤΣΗΣ ΤΑΚΗΣ

ΛΥΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΛΥΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΛΥΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΛΥΚΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑ
ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΙΝΑ
ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΙΝΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΤΟΓΙΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΤΟΓΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ

ΣΤΕΦΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΣΤΕΦΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ (σύζυγος Μιλτιάδη)
ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ (σύζυγος Μιλτιάδη)

ΑΘΑΝΑΣΑΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΑΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΖΗΣΗΣ ΖΩΚΑΣ
ΖΗΣΗΣ ΖΩΚΑΣ

ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΜΗΤΣΙΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΜΗΤΣΙΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΘΩΜΑΣ ΤΣΟΥΚΑΣ
ΘΩΜΑΣ ΤΣΟΥΚΑΣ

ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΝΗΜΗ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΝΗΜΗ

ΖΑΒΑΛΙΑΓΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΖΑΒΑΛΙΑΓΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΖΑΒΑΛΙΑΓΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ -
ΖΑΒΑΛΙΑΓΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ -

ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΝΙΚΟΛΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΝΙΚΟΛΟΥ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2013-12-04 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2008-01-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2007-01-27 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2006-12-09 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2005-12-04 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2002-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ