Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΛΦΟ»
Αντίσταση στην «κουλτούρα της κλειδαρότρυπας»

Γάλλοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται πετώντας αυγά για την προβολή της αντίστοιχης γαλλικής εκπομπής «Λοφτ Στόρι»
Γάλλοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται πετώντας αυγά για την προβολή της αντίστοιχης γαλλικής εκπομπής «Λοφτ Στόρι»
Το τρίπτυχο «πόνος, σεξ, βία» αποδείχτηκε... πετυχημένη συνταγή. Εκτός από τα αυξημένα νούμερα τηλεθέασης και τα υπέρογκα κέρδη στις τσέπες των καναλαρχών, άνοιξε και πολλά παράθυρα για την παραπέρα ασυδοσία τους ή «ελευθερία» όπως προτιμούν να τη «βαφτίζουν» οι ίδιοι.

Και όπως δείχνουν τα πράγματα, τα απανωτά ριάλιτι σόου, οι διάφορες δήθεν ψυχαγωγικές εκπομπές, στην ουσία, γελοιοποίησης ανθρώπων και τα αιμοσταγή δελτία ειδήσεων ήταν μόνο η αρχή, μιας και αποτελούν απλώς τα πρώτα κάγκελα για τη φυλακή που λέγεται τηλεθέαση, τις πρώτες φτυαριές για το θάψιμο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το πρώτο πετάρισμα των ματιών προς την ηδονοβλεψία. Η κατακρεούργηση και εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης συνείδησης έρχεται να «ολοκληρωθεί», απ' την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν με τον «Μεγάλο Αδελφό» που προωθεί ο Antenna... Το συγκεκριμένο τηλεσκουπίδι είναι βλακωδώς απλό, πατάει στην καλά καλλιεργημένη για χρόνια προβολή από την τηλεόραση και επιχειρεί πρώτα και κύρια να διευρύνει τα όρια ανοχής της κοινωνίας, στη λογική ότι όλα είναι δυνατόν να συμβαίνουν και η παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής. Ετσι το 24ωρο μιας ντουζίνας ανθρώπων που θα δεχτούν να γίνουν τα «νούμερα», κάθε δραστηριότητα, η αποκοπή για 112 ημέρες από την πραγματικότητα (απαγορεύεται επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ή οποιαδήποτε πληροφόρηση) βγαίνουν στο γυαλί δηλαδή...«στο κλαρί», με δέλεαρ κάποιων εκατομμυρίων δραχμών. Η εκπόρνευση της αξιοπρέπειας μέσα στο γυάλινο κουτί, από ακραία διαπόμπευση που είναι, επιχειρείται να παρουσιαστεί ως σύγχρονη «μαγκιά». Μάλιστα οι ιθύνοντες του καναλιού και οι παραγωγοί του προγράμματος σε άλλες χώρες προβάλλουν την επικίνδυνη λογική της «συνταγής της επιτυχίας». Λένε: οι γυναίκες που συμμετείχαν στο αντίστοιχο παιχνίδι σε ξένες χώρες, είχαν την «ευκαιρία» να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα, ως μοντέλα ή συμμετέχοντας βρήκαν δουλιά και άλλα τέτοια φαιδρά...


Σημειώνουμε ότι το εν λόγω υποπροϊόν έρχεται ακριβώς σε μια περίοδο που χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του «τρομονόμου», υπερασπιζόμενοι τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, στην ασφάλιση, στην υγεία, σε μια αξιοπρεπή ζωή. Οι καναλάρχες και η άρχουσα τάξη θέλουν λοιπόν να διευρύνουν την ανοχή. Θέλουν να μας πείσουν ότι η τρομονομοθεσία, η δυνατότητα παρακολούθησης, οι ανώνυμοι μάρτυρες, η ανοχή στη ναρκω-κουλτούρα είναι σύγχρονος μη παρωχημένος τρόπος σκέψης. Χρειάζεται βρε αδελφέ μας λένε... και «κάποιες στιγμές να χαλαρώνουμε». Στοχεύουν στις συνειδήσεις του λαού, πρώτα και κύρια των εργαζομένων. Αυτοί πρέπει να απωχαυνωθούν, να καθίσουν στα αυγά τους, άντε στον καναπέ και στο τηλεμπανιστήρι, να είναι μαστουρωμένοι και ανήμποροι να δουν την κοινωνική πραγματικότητα. Κυρίως ανήμποροι να την αλλάξουν. Αυτό τους νοιάζει. Ετσι γινόμαστε ακίνδυνοι για το σύστημα και αυτό θέλουν.

Η απάντησή μας πρέπει να είναι «όχι» δεν πρέπει να περάσει αυτή η επιχείρηση. Και σε άλλες χώρες που οι άρχουσες τάξεις έχουν καταφέρει να ξεχειλώσουν τα όρια ανοχής, εκδηλώνονται αντιδράσεις. Χαρακτηριστικές οι διαδηλώσεις σε Γαλλία και Γερμανία όπου διαδηλωτές πέταξαν σκουπίδια έξω από τους σταθμούς που προβάλλουν το εν λόγω τηλεμπανιστήρι. Την περασμένη Τετάρτη η ΚΝΕ πήρε την πρωτοβουλία της παράστασης διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του «Αντέννα», εκεί όπου η διεύθυνση επιστράτευσε την αστυνομία για να προστατευτεί.


Είναι η στιγμή που ο ελληνικός λαός πρέπει να σηκώσει το δικό του μέτωπο αξιοπρέπειας, να «φτύσει» και αυτήν την ξεφτίλα. Να γυρίσει την πλάτη στα σκουπίδια του τηλεοπτικού τοπίου. Είναι αναγκαίο να μπει φρένο στην ασέλγεια που γίνεται σε βάρος της ανθρώπινης αξίας. Οταν τα τηλεοπτικά «παιχνίδια», δημιουργούν «ηδονοβλεψίες» και «μπάτσους» στη ζωή του διπλανού, παύουν να είναι αθώα. Οπως παύουν να υπάρχουν και αθώα θύματα, όταν η άνευ όρων κερδοσκοπία των καναλιών πριμοδοτείται από εμάς, τους τηλεθεατές και η αστυνομοκρατία ευνοείται από τα τηλεκοντρόλ μας. Δεν πρέπει να υπάρξει ανοχή απέναντι στον υποβιβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στον «πολιτισμό» που θέλουν να «στήσουν» εισαγόμενα σόου, φασιστικής έμπνευσης.


Eλένη ΤΖΙΒΡΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς τέλος τα «τηλεσκουπίδια» (2010-10-26 00:00:00.0)
Πασαρέλα... τηλεσκουπιδιών (2006-08-17 00:00:00.0)
Τα ασυμμάζευτα... (2004-02-25 00:00:00.0)
Σε σχολεία «ψαρεύει» ο «Μεγάλος Αδελφός»! (2002-03-08 00:00:00.0)
Φασιστικής έμπνευσης τηλεσκουπίδι (2001-09-02 00:00:00.0)
"Γενικός εκφυλισμός" (1996-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ