Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φασιστικής έμπνευσης τηλεσκουπίδι

Ο «Μεγάλος Αδελφός», λοιπόν, ήρθε. Είναι ήδη εδώ και μας προσκαλεί να γίνουμε συνένοχοι στην υποκουλτούρα. Μας προκαλεί να πάρουμε μέρος στον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να κολλήσουμε το μάτι στη «μεγάλη κλειδαρότρυπα», να εθιστούμε στην ιδέα της παρακολούθησης και να την επικροτήσουμε.

Το εισαγόμενο, φασιστικής έμπνευσης, σόου είναι απλό: Δώδεκα παίχτες - πειραματόζωα μπαίνουν οικειοθελώς στο κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με κάμερες σπίτι, χωρίς να μπορούν να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο, με σκοπό να χαρίσουν... αξέχαστες στιγμές στους τηλεθεατές - μπανιστιρτζήδες, έναντι 50 εκατομμυρίων δραχμών. Το όνειρο των εμπνευστών και των συντελεστών της εκπομπής για εμπορευματοποίηση συνειδήσεων και εγκαθίδρυσης βάρβαρου πολιτισμού αναμένεται να επιβληθεί με τη βοήθεια του επάθλου όσον αφορά τους παίκτες και τις πιπεράτες στιγμές «ιδιωτικής» ζωής των δώδεκα, όσον αφορά τους τηλεθεατές.

Ο Αγγλος «Μεγάλος Αδελφός»

Στην ερημωμένη πρωτεύουσα του Αυγούστου, η κατάσταση προσφερόταν για την περιγραφή και τις εμπειρίες που έχουν οι τουρίστες από το δικό τους «Μεγάλο Αδελφό».

Ο Νταν Ντόουλ, 22 ετών, φοιτητής, περιέγραψε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη ζωή των Αγγλων, τον περασμένο χειμώνα, η προβολή του «Μεγάλου Αδελφού». «Το πράγμα είχε πάρει διαστάσεις υστερίας. Νέοι, γέροι στήνονταν μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας κάθε Παρασκευή μανιωδώς την εκπομπή. Στο μετρό, στα καφέ, παντού μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των συζητήσεων». Και συμπληρώνει: «Πέρασε ένας χειμώνας μιλώντας για ανθρώπους που έχουν επιλέξει τον εκφυλισμό αντί για την αξιοπρέπεια».

«Φοιτητικές οργανώσεις είχαν προχωρήσει σε μια σειρά διαμαρτυρίες προκειμένου να διακοπεί η συγκεκριμένη αθλιότητα. Εκτός από αυτούς που επέλεξαν να γίνουν θεατές στη ζωή των άλλων, υπήρχαν και αυτοί που διαλέγουν να ζήσουν οι ίδιοι. Βέβαια, κανείς δεν έδωσε σημασία στις διαμαρτυρίες μας - ίσως θα έπρεπε να ήταν πιο δυναμικές. Κάτι τέτοιο ήταν φυσικό, αφού το συγκεκριμένο θέαμα πέρα από τη χειραγώγηση και τη διαπαιδαγώγηση που "προσφέρει", κάθε εβδομάδα που περνούσε έφερνε όλο και μεγαλύτερα κέρδη στους ιδιοκτήτες του "Κανάλι 4"», υπογράμμισε η Τζόαν Μπέρντρε, 24 ετών.

Τα παραπάνω έρχονται να αποδείξουν με τις δηλώσεις τους οι συντελεστές της παραγωγής, οι οποίοι μιλάνε για «τηλεοπτικό θρίαμβο», μια και η καθημερινή τηλεθέαση ξεπέρασε τους 5 εκατομμύρια τηλεθεατές και η τηλεφωνική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νικητή έφερε υπέρογκα ποσά στο κανάλι. Ανάλογη όμως ήταν και η αύξηση των διαφημιστικών εσόδων του καναλιού, το οποίο είχε καθορίσει την τιμή των 100.000 λιρών για κάθε σποτ 30 δευτερολέπτων. Στο χορό του «Μεγάλου Αδελφού» πήραν μέρος και οι εφημερίδες της χώρας, οι οποίες δημοσίευσαν περισσότερα από 2.000 άρθρα και αφιέρωσαν δεκάδες πρωτοσέλιδα στην παραγωγή. Ομως η διάβρωση που έχει δεχτεί το αγγλικό κοινό αποδεικνύεται και από τους εκατομμύρια επισκέπτες που επισκέφθηκαν τη σελίδα της εκπομπής στο Ιντερνετ, οι οποίες μέχρι πρόσφατα είχαν δεχτεί 119 εκατομμύρια επισκέψεις, ενώ ο μέσος όρος παραμονής τους ήταν 18 λεπτά.

«Νησί του κινδύνου» μόνο για καταδικασμένους...

Εκφυλισμού συνέχεια αυτή τη φορά στην αμερικανική... βερσιόν, όπως μας την περιγράφουν νέοι από τη «χώρα της ελευθερίας»: Εξι άνδρες και έξι γυναίκες βρίσκονται για 45 μέρες σε ένα τροπικό «νησί του κινδύνου» και πρέπει να επιβιώσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για όσους θα πάρουν μέρος σε αυτό το νέο εξωφρενικό τηλεθέαμα είναι να μην έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Δηλαδή, πρέπει να έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για οποιοδήποτε έγκλημα, εκτός από ανθρωποκτονία, βιασμό και κακοποίηση ανηλίκου. Η μεγαλύτερη δοκιμασία είναι να αποφύγουν να πέσουν στα χέρια των 12 «κυνηγών κεφαλών» που βρίσκονται στο ίδιο νησί. Ο νικητής κερδίζει ένα εκατομμύριο δολάρια, που θα εισπράξει το θύμα του τελευταίου αδικήματος που έκανε ο παίκτης. Ετσι «οι εγκληματίες έχουν την ευκαιρία να επανορθώσουν για τα αδικήματα που διέπραξαν». Ομως οι Αμερικανοί συντελεστές της παραγωγής, εκτός από το αίσθημα δικαιοσύνης που προσπαθούν να μας πείσουν ότι διαθέτουν, ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση «να σπάσουν τον κύκλο του εγκλήματος», δίνοντας μια υποτροφία 500.000 δολαρίων στο παιδί του νικητή...

Αυτό το νέο ριάλιτι σόου βρίσκεται στα σκαριά της αμερικανικής τηλεόρασης και αναμένεται η προβολή του τους επόμενους μήνες. Ο στόχος παραμένει: η κατακρεούργηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελαστικοποίηση των ορίων ανοχής και αντοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ