Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς φωνή ολόκληρα χωριά

Δεν τους φτάνει ο μαρασμός, χάνουν πλέον και την εκπροσώπηση στα Δημοτικά Συμβούλια
Δεν τους φτάνει ο μαρασμός, χάνουν πλέον και την εκπροσώπηση στα Δημοτικά Συμβούλια
Χωρίς εκπροσώπηση στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων αφήνει η κυβέρνηση τους δήμους ή τις κοινότητες που συνενώθηκαν σε έναν καποδιστριακό ΟΤΑ. Σε εισηγητικό κείμενο του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Δημοτική Αποκέντρωση», αποτυπώνεται η βούληση της κυβέρνησης για παραπέρα συγκεντροποίηση της τοπικής εξουσίας σε μία ελεγχόμενη παράταξη, με την κατάργηση των τοπικών συμβουλίων και τον περιορισμό των μελών τους.

Το υπουργείο διατείνεται πως η ύπαρξη των τοπικών συμβουλίων «ανταποκρινόταν στη μεταβατική φάση από το πολυδιασπασμένο στις κοινότητες τοπικό σύστημα στη νέα αντιπροσωπευτική ενότητα του δήμου» και πως οι παρούσες συνθήκες επιβάλλουν την «ενίσχυση της Δημοτικής Αρχής». Πίσω από τις εξηγήσεις βρίσκεται ο πραγματικός στόχος - όπως δίνεται από το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών στο κείμενο των ρυθμίσεων που προωθεί: «Καταργείται η διαδικασία εγγυημένης αντιπροσώπευσης των δημοτικών διαμερισμάτων στο δημοτικό συμβούλιο». Με λίγα λόγια η εκπροσώπηση ολόκληρων χωριών και επαρχιακών περιοχών ανατίθεται σε μια ισχυρή πλειοψηφία - την παράταξη δηλαδή του δημάρχου - ενώ περιορίζεται η έκφραση των διαφορετικών φωνών και απόψεων.

Ετσι, προωθείται η κατάργηση των τοπικών συμβουλίων σε δημοτικά διαμερίσματα έως 500 κατοίκους. Σε αυτά εκλέγεται ένας πάρεδρος, με τον αναπληρωτή του, από το συνδυασμό του δημάρχου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ψήφων που έλαβε ο συνδυασμός αυτός στο δημοτικό διαμέρισμα. Ο πάρεδρος θα μπορεί να μετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Ασκεί αρμοδιότητες και καθήκοντα που του αναθέτει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων στο δημοτικό διαμέρισμα.

Στα δημοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό πάνω από 500 κατοίκους εκλέγεται τριμελές τοπικό συμβούλιο, εκ των οποίων τα δύο μέλη προέρχονται από την παράταξη του δημάρχου και το ένα από τον επιλαχόντα συνδυασμό. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου (εκλέγεται ο πλειοψηφών υποψήφιος του συνδυασμού του δημάρχου) είναι και πάρεδρος του συγκεκριμένου δημοτικού διαμερίσματος. Σε δημοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό πάνω από 1.500 κατοίκους, εκλέγεται πενταμελές τοπικό συμβούλιο, οι τρεις από την πλειοψηφία και οι δύο από τον επιλαχόντα συνδυασμό. Ο πρόεδρος είναι και πάρεδρος όπως συμβαίνει και στα τριμελή.

Μέχρι σήμερα τα τοπικά συμβούλια εκπροσωπούνται στα δημοτικά συμβούλια διά των προέδρων τους, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα τοπικά συμβούλια είναι τριμελή, πενταμελή και εφταμελή μαζί με τον πρόεδρό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ