Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας

Στην αυγουστιάτικη Αθήνα συναντήσαμε και νέους από τη χώρα μας και τους ζητήσαμε τη γνώμη τους για το καινούριο «φρούτο» που φέρνει στα τηλεοπτικά δρώμενα ο «Αντέννα». Να τι μας είπαν:

«Ο "Μεγάλος Αδελφός" δεν προσβάλει μόνο τη νοημοσύνη μας, προσβάλει και απειλεί την προσωπική μας ζωή. Ενώ την ίδια στιγμή σπρώχνει τους νέους σε ένα παζάρεμα των ιδιωτικών του στιγμών, καθώς το δέλεαρ των 50 εκατομμυρίων μετατρέπει το "Μεγάλο Αδελφό" σε ένα νέο "αμερικάνικο όνειρο". Το άσχημο στην όλη κατάσταση είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν πως όλα αυτά τα ξενόφερτα τηλεοπτικά σκουπίδια θα είναι ένας νέος τρόπος διασκέδασης. Εμείς οι νέοι δεν πρέπει να κλείσουμε μόνο το κουμπί της τηλεόρασης, αλλά μάλλον να τη σπάσουμε και να αντιδράσουμε δεόντως. Εγχρωμη TV ασπρόμαυρη ζωή», σημειώνει η Νίκη Τριχιά, φοιτήτρια στο τμήμα ΜΜΕ.

«Σε μια κοινωνία η οποία πλημμυρίζει από ανεργία, φτώχεια αθλιότητα και ναρκωτικά δε θα περίμενε κανείς η τηλεόραση να δείχνει κάτι καλύτερο από το "Μεγάλο Αδελφό", αφού η τηλεόραση αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Την ίδια ώρα μετά τα φρικιαστικά δελτία ειδήσεων που μας απειλούν καθημερινά, ο "Μεγάλος Αδελφός" είναι ίσως το επιστέγασμα του τηλεοπτικού σκουπιδοτενεκέ που έχουμε εγκαταστήσει όλοι στο σαλόνι μας και μας έχουν πείσει ότι είναι διασκέδαση», λέει η Μαργαρίτα Ραμπαουνάκη, ιδιωτική υπάλληλος. Οσο για την ερώτηση αν θα συμμετείχε η ίδια στο «Μεγάλο Αδελφό», απάντησε: «Νομίζω ότι είμαι αρκετά μεγάλη για να βγω στο πεζοδρόμιο»...

Αξίζει εδώ να αναφερθεί και η απαγόρευση που επιβλήθηκε στον «Αντέννα» να χρησιμοποιήσει το τραγούδι του Γαλλοϊσπανού τραγουδοποιού Μανού Τσάο, με τίτλο «Me gustas tu» («Μου αρέσεις») για το τρέιλερ του «Big Brother». H απόφαση εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από αίτηση τόσο του τραγουδιστή, όσο και της εταιρίας που τον εκπροσωπεί στη χώρα μας. Οι λόγοι της προσφυγής στα ελληνικά δικαστήρια είναι πρώτον η χρησιμοποίηση της μουσικής του χωρίς την απαιτούμενη άδεια και δεύτερον η διαφωνία του καλλιτέχνη με την ποιότητα και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εκπομπής.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Πόσοι τελικά θα αντισταθούν στο «μεγάλο μπανιστήρι»; Πόσοι τελικά θα αντιδράσουν στο πλασάρισμα «αθώων» εκπομπών που έχουν ως απώτερο σκοπό την προετοιμασία για την παραπέρα αστυνόμευση της ζωής των πολιτών και την εξοικείωση με την παρακολούθηση από τους κατασταλτικούς μηχανισμών του κράτους;


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ