Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
Σπόντες ότι δεν έχει «συμμαχίες» για να υπηρετήσει το κεφάλαιο

Την κοινή γραμμή που ενώνει όλες τις δυνάμεις που αποδέχονται την ΕΕ και την ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου, σκιαγράφησε ο Αντ. Σαμαράς, χθες βράδυ απ' το δημαρχείο Περιστερίου. Σε αυτή τη βάση, έκανε σαφές ότι όλα τα αστικά κόμματα, με δεδομένη τη μεταξύ τους σύγκλιση στα βασικά ζητήματα, μπορούν να συμφωνήσουν και να συνεργαστούν σε κυβερνητικά σχήματα για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Και έριξε σπόντες για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει τέτοια ...κοινοπρακτικά σχήματα για την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικά, ο Σαμαράς εστίασε στην «ανάγκη για συνεννόηση»,«ανάγκη για συναίνεση», «ανάγκη για συμμαχίες». Ακολούθως αναφέρθηκε στην «Ευρώπη» (ΕΟΚ και ΕΕ), για την οποία «πασχίζουμε να μείνουμε σε αυτήν και να προοδεύσουμε μέσα σε αυτή, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 1974 που μας έβαλε στην Ευρώπη, το κατόρθωσε, και συνέχισαν και οι επόμενοι όλοι. Και ο Αντρέας ο Παπανδρέου και όλοι όσοι ακολούθησαν αυτή τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική για την Ελλάδα. Αυτή συνέχισα και εγώ. Είχα την τιμή ως πρωθυπουργός να ηγηθώ όμως, για πρώτη φορά μιας κυβερνήσεως συμμαχικής στην οποία μετείχαν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Στην αρχή και ο Φώτης ο Κουβέλης, στο τέλος μόνο ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος. Και έτσι ήμασταν σε μια συμμαχία πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, που κράτησε τόσα χρόνια και σε μια συμμαχία η οποία έγινε ακριβώς γιατί είχε αυτόν τον κοινό παρανομαστή που λεγόταν Ευρώπη». Την ΕΕ όπου ομνύουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και όπου όρκους πίστης δίνει νυχθημερόν και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιδιώκουν συμμαχίες για ένταση της βαρβαρότητας

Μάλιστα ο Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι «εφόσον η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα, που θα βγει, και σε περίπτωση που είμαστε και αυτοδύναμοι ή για να το πω καλύτερα και αυτοδύναμος να είμαι, εγώ θα επιδιώξω και πάλι συμμαχίες με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις γιατί αυτό είναι το πιο αναγκαίο». Βασικό ζητούμενο για τους αστούς οι τέτοιες συμμαχίες τους, ώστε να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή έστω ανοχή λαϊκών στρωμάτων για να προωθήσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Με αυτό το πνεύμα, κατέκρινε τον Αλ. Τσίπρα επειδή «το γύρισε σε αυτό το καινούριο θα έλεγα παραμύθι, μια που δεν έχει με ποιον να συνεργαστεί και είπε τη λέξη "αυτοδυναμία". Εννοούσε "αδυναμία" συμμαχιών. Επειδή δεν έχει με ποιον να πάει, το βάφτισε "αυτοδυναμία"». Είναι ο ανούσιος καυγάς για εγκλωβισμό του λαού στην πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, αφού οι διαφορές του με το ΣΥΡΙΖΑ είναι στο περιτύλιγμα της φιλοευρωενωσιακής στρατηγικής.

Ο ίδιος «προσδοκά όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να δώσουν τη μάχη (...) Σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για πρόοδο μέσα στην Ευρώπη» επανέλαβε, στέλνοντας και πάλι μήνυμα στο κεφάλαιο ότι είναι ο καταλληλότερος να βρει τρόπους προώθησης της πολιτικής του. Ουσιαστικά και οι δύο θέλουν να έχουν καθένας για τον εαυτό του το πάνω χέρι σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας.

Την ίδια ώρα η ΝΔ κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΑ, εστιάζοντας στο ποιος από τους δύο θα φορολογήσει περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Ερμηνεύοντας δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα (σχετικά με μια αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από άλλο φόρο) και στην τακτική της ΝΔ να κινδυνολογεί σχετικά με τα όσα φέρνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, υποστήριξε χθες ότι «οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα οδηγούν την οικονομία σε νέο Μνημόνιο καταστρέφοντας εκείνους που άντεξαν την κρίση. Τη μεσαία τάξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ