Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ικανοποίηση από τις δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαιώνουνι ότι δεν υπήρξε διολίσθηση στο Κυπριακό αλλά αντίθετα καταδεικνύεται ότι οι τουρκικές θέσεις βρίσκονται σε απομόνωση. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου αναφερόμενος στην προχθεσινή δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά την ενημέρωση που έτυχε το Σώμα από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο. Ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα σημαντικά» διάφορα σημεία της δήλωσης που αναφέρονται στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού καθώς και στο ψήφισμα 1251.

«Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη δήλωση του προέδρου του ΣΑ, η οποία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση», είπε ο εκπρόσωπος, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επαναβεβαίωση της πλήρους υποστήριξης προς τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι τα σημεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι φόβοι για διολίσθηση στο Κυπριακό δεν επαληθεύονται και καταδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις της Αγκυρας στο πρόβλημα βρίσκονται σε αντίθεση με τη βούληση της διεθνούς κοινότητας.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η δήλωση επαναβεβαιώνει το πλαίσιο λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μέσω της επαναβεβαίωσης όλων των προηγούμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. Ο κ. Παπαπέτρου στάθηκε ιδιαίτερα στην ειδική αναφορά στο ψήφισμα 1251 του Ιουνίου 1999, που περιλαμβάνεται στη δήλωση του πρέσβη της Μπαγκλαντές, υπό την ιδιότητα του ως προέδρου του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το ψήφισμα στο εισαγωγικό του μέρος καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά από αυτά όπως απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να παραβλάψει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά της όσο και από οποιαδήποτε απόπειρα για διχοτόμηση του νησιού ή ένωσή του με οποιαδήποτε άλλη χώρα», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Ανέφερε ότι στο διατακτικό του μέρος, το ψήφισμα επαναλαμβάνει στην παράγραφο 10 ότι το «στάτους κβο» είναι απαράδεκτο, ενώ στην παράγραφο 11 επαναβεβαιώνει τη θέση του Συμβουλίου Ασφάλειας ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος, στην κύπρο, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά του που θα περιλαμβάνει δυο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ.

Στη Σουηδία ο Γλ. Κληρίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε αργά χτες το απόγευμα για το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου στις 15 και 16 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Σουηδία, μέσω Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, θα ασκεί καθήκοντα Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά, ο νέος πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

Προσφυγή Τσιακούρμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η οικογένεια Τσιακούρμα κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφυγή εναντίον της Τουρκίας.

Οπως ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανακοίνωση με τα σημεία στα οποία στηρίχτηκε η προσφυγή, θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν το επιτρέπει η διαδικασία.

Ο Πανίκος Τσιακούρμας είχε απαχθεί από το κατοχικό καθεστώς και κρατούνταν παράνομα στις φυλακές του Αττίλα περισσότερο από τέσσερις μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ