Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
«Γνωρίζουμε τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία»

Πάθος για ειρήνη, ανυποχώρητη θέληση να μπει τέρμα στις επιδιώξεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή μας, σαφέστατη καταγγελία των μεθοδεύσεων διχοτόμησης του Αιγαίου και της επικυριαρχίας των Αμερικανών, αποκάλυψη της σχεδιαζόμενης «ντε γιούρε» διχοτόμησης της Κύπρου, ήταν τα χαρακτηριστικά της Πορείας Ειρήνης εκατοντάδων φιλειρηνιστών από τη Σάμο και τα παράλια της Τουρκίας που ξεκίνησε από τους Μυτιληνιούς και κατέληξε στο Πυθαγόρειο την Κυριακή 10 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ ο Ιούνης φαίνεται ότι θα είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων και «θερμός» μήνας για τη Σάμο, αφού αυτό το Σάββατο το Εργατικό Κέντρο Σάμου και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Αιγαίο, Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ημερίδα που αναμένεται να δώσει απαντήσεις, πέραν των άλλων και στην επίσημη πολιτική του «βήμα προς βήμα προσέγγιση» των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας που προωθείται από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς κύκλους με προπομπούς τους δυο υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ.

Οι τελευταίοι άλλωστε θα συμπλεύσουν προς τη Σάμο το επόμενο Σάββατο 23 Ιουνίου με αφορμή το 3ο Συνέδριο των Επιμελητηρίων των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Τουρκίας.

Μια συνάντηση, η οποία, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα για εθιμοτυπική κλπ., εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την περιοχή και τις σχέσεις των δύο χωρών.

Στον αντίποδα αυτών των σχεδίων που υλοποιούν οι δύο κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, βρίσκονται οι θέσεις του φιλειρηνικού κινήματος, όπως άλλωστε εκφράστηκαν τόσο από την ομιλία του Δ. Τριτσινιώτη, μέλους της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, όσο και από το κοινό ελληνοτουρκικό ψήφισμα της συγκέντρωσης, όπου μεταξύ των αιτημάτων συμπεριλαμβάνονται και τα εξής:

ΟΧΙ στη διχοτόμηση του Αιγαίου, Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και όχι ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να καταργηθούν τα «λευκά» κελιά στην Τουρκία και ν' απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Κύπρος, Ενιαία, Ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης (2012-03-23 00:00:00.0)
«Ολυμπιάδα Ειρήνης» στη Σάμο (2004-05-05 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται στη Σάμο (2003-05-31 00:00:00.0)
Ημερίδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (2001-06-16 00:00:00.0)
Ελληνοτουρκική Συνάντηση Γυναικών στη Σάμο (1997-03-15 00:00:00.0)
"Οχι στο διαίρει και βασίλευε" (1996-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ