Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενταση από συνεχιζόμενες βομβιστικές επιθέσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Οι ασταμάτητες βομβιστικές επιθέσεις σε Αλεξάνδρεια, Κάιρο και Σινά προκαλούν νευρικότητα στην αιγυπτιακή κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση επιβάλλοντας αφενός ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας αλλά και προσφέροντας κάρτες δωρεάν πρόσβασης στις συγκοινωνίες για ένα χρόνο σε πολίτες που θα δώσουν στις αρχές αξιόπιστες πληροφορίες για σαμποτάζ και βομβιστικές επιθέσεις σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δημόσιους χώρους.

Χτες, σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Αλεξάνδρεια, κοντά σε κομβόι του αιγυπτιακού στρατού, σκοτώθηκε ένας νεαρός άνδρας και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις. Στην ίδια πόλη, Αιγύπτιοι αστυνομικοί συνέλαβαν 29 φοιτητές με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στο αεροδρόμιο του Καΐρου, πυροτεχνουργοί του στρατού εξουδετέρωσαν δύο ερασιτεχνικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε χώρο στάθμευσης κάτω από τουριστικά οχήματα. Παράλληλα αναφέρθηκε η πυροδότηση ενός μικρής ισχύος εκρηκτικού μηχανισμού, κρυμμένου μέσα σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, στο κέντρο του Καΐρου, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Ωρες μετά, Αιγύπτιοι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά προς τη μεριά της Λωρίδας της Γάζας, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες άγνωστοι πυροβόλησαν αυτοκινητοπομπή του αιγυπτιακού στρατού. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας διαμαρτυρήθηκαν για τις ενέργειες των αιγυπτιακών αρχών χαρακτηρίζοντάς τες «ακατανόητες».

Σε αυτό το κλίμα οι αιγυπτιακές αρχές εμφανίστηκαν πρόθυμες να απελευθερώσουν τον Καναδο-αιγύπτιο δημοσιογράφο Μοχάμεντ Φάχμι υπό τον όρο αποποίησης της αιγυπτιακής υπηκοότητάς του. Αντίθετα, κανένα νέο δεν ανακοινώθηκε χτες για τον τρίτο συνάδελφό του, τον Αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ, που είχε συλληφθεί μαζί με τον Φάχμι και τον Αυστραλό Πίτερ Γκρεστ το Δεκέμβρη του 2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ