Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
Απόφαση ... ισορροπιών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΧΑΓΗ.--

Ανάμεικτα συναισθήματα στο Βελιγράδι και δυσαρέσκεια στο Ζάγκρεμπ προκάλεσε χτες η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICJ) της Χάγης ότι η Κροατία και η Σερβία δεν διέπραξαν γενοκτονία η μία εναντίον της άλλης στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία για την απόσχιση από τη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του '90, που υποδαύλισαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η αντι-προσφυγή της Σερβίας, που κατατέθηκε το 2010, απορρίφθηκε με ομόφωνη απόφαση και η προσφυγή της Κροατίας, που είχε γίνει το 1999, με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτερ Τόμκα διαβάζοντας την ετυμηγορία, είπε ότι η Κροατία δεν απέδειξε ότι ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός (JNA) και οι σερβικές δυνάμεις στην περιοχή της Κροατίας διέπραξαν γενοκτονία, όπως επίσης ότι η Σερβία δεν απέδειξε την ύπαρξη γενοκτονίας, ούτε την πρόθεση γενοκτονίας, την περίοδο πριν και μετά τη στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα».

Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, εκφράζοντας, παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι απερρίφθη και η αντιπροσφυγή της Σερβίας κατά της Κροατίας. Διευκρίνισε και αυτός ότι η κροατική κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ