Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατάπλους ΝΑΤΟικής δύναμης στη Σούδα

Στο Μαράθι της Σούδας κατέπλευσε πριν από μερικές μέρες η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ 2 (SNMG2), μία από τις 4 μόνιμες ναυτικές δυνάμεις που διατηρεί η λυκοσυμμαχία, αποτελούμενη από το αμερικανικό πλοίο VICSBURG (η ναυαρχίδα της δύναμης), το τουρκικό TURCUTREIS, το καναδέζικο FREDERICTON, το γερμανικό SPESSART και τα ισπανικά CANARIAS και PATINO.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του ολιγοήμερου κατάπλου έγινε στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) «ενημερωτική διάλεξη» για θέματα «στρατηγικού ενδιαφέροντος» από τον πολιτικό σύμβουλο του Ναυτικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Μπέρτζερον, στους αξιωματικούς των πλοίων της SNMG2. Προλόγισε ο διοικητής της ΝΑΤΟικής δύναμης, Αμερικανός υποναύαρχος Μπραντ Γουίλιαμσον.

Η νέα «επίσκεψη» της εν λόγω ΝΑΤΟικής αρμάδας στην Ελλάδα, καθώς και οι αλλεπάλληλες συνεκπαιδεύσεις με ΝΑΤΟικούς που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες, επιβεβαιώνουν - έμπρακτα πλέον - την προσήλωση της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτοί περιγράφονται και στην περιβόητη «Λευκή Βίβλο» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που παρουσίασε την περασμένη Κυριακή ο «Ριζοσπάστης».

Θυμίζουμε ενδεικτικά ότι στο εν λόγω πολυσέλιδο κείμενο του υπουργείου Αμυνας αναφέρεται σχετικά με εγκαταστάσεις όπως αυτή της Σούδας: «Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα ασφαλείας, με ακλόνητη φιλοδοξία να γίνει ένας οδηγός σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προκειμένου να πετύχει στο δύσκολο αυτό έργο, η χώρα μας διατηρεί (...) εξαιρετικά σημαντικές εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις (σ.σ.: όπως οι βάσεις σε Σούδα, Ακτιο, Αραξο) που δίνουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα για μια πιθανή ανάπτυξη αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων των συμμάχων στην ευρύτερη περιοχήτης Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το στοιχείο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και υποστήριξη των πολυεθνικών προσπαθειών (...) Εχουμε δημιουργήσει μια εμπεριστατωμένη και πολύπλευρη δομή υποστηρικτικής δύναμης ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις αντίστοιχες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ