Κυριακή 8 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση σύγκληση του Συμβουλίου για τις καταστροφές

Αμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ώστε να εξεταστούν οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και να υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο του Συμβουλίου οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ολγα Τσουμάνη, Κώστας Κωτσαντής και Βασίλης Ζιώβας.

Στο κείμενο που επέδωσαν στον πρόεδρο, τονίζεται πως έχουν σημειωθεί καταστροφές σε όλες τις περιοχές της Ηπείρου αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, σε σπίτια και ολόκληρα χωριά, στο 60% του οδικού δικτύου, στο γνωστό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα και αλλού, που σχετίζονται με την υπερχείλιση ποταμών όπως ο Καλαμάς, ο Αχέροντας, ο Λούρος.

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ υπογραμμίζουν πως «οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων, επιτρέπουν τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισής τους. Είναι πασίγνωστο πως και στην περιοχή μας κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα και η "Λαϊκή Συσπείρωση" τα είχε ζητήσει και με ολοκληρωμένη εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και επανειλημμένα σε συνεδριάσεις του ΠΣ, ειδικά όταν συζητιούνταν Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων».

Ο λόγος για τη μη υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων είναι «γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Το ΕΣΠΑ και η συνέχειά του το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει τη γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους από τους ομίλους, για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού χάνεται η δυνατότητα κράτησης των υδάτων».

Στέκονται επίσης στο ότι τα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και έτσι «δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεών τους στις περιοχές στις οποίες όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να καταστρέφουν τη φυσική γεωμορφολογία των νομών (καταστρέφοντας αναχώματα, μη διευθετώντας την κοίτη του Αραχθου, καταστρέφοντας τις φυσικές διεξόδους του νερού προς τη θάλασσα), υπηρετώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάνοιξη δρόμου πάνω στο ανάχωμα που υπήρχε παράλληλα στην κοίτη του Αραχθου, οι προσχώσεις στην κοίτη του καθώς επίσης η άναρχη οικιστική δόμηση κοντά στην κοίτη του Αραχθου και του Αχέροντα».

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι στην Ηπειρο καλούν το λαό να απαιτήσει άμεση και πλήρη αποζημίωση και υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, τους καλούν να οργανωθούν στα σωματεία, στους συλλόγους, στις Λαϊκές Επιτροπές, «να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωής μας από την πολιτική που και χθες και σήμερα υπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ