Κυριακή 8 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι δύο πνευμονολογικές κλινικές δεν επαρκούν

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο της μιας από τις τρεις πνευμονολογικές του νοσοκομείου μας περιέγραψε η προϊστάμενη νοσηλεύτρια της β' κλινικής: «Μείναμε με δύο κλινικές, που έχουν συνολικά 70 κρεβάτια, τα οποία δεν επαρκούν. Μπορεί να ξεκινήσουμε εφημερία και να μην υπάρχει ούτε ένα κενό κρεβάτι ή να υπάρχουν μόνο δύο-τρία. Μέχρι τις 6-7 το απόγευμα έχουν καλυφθεί όλα. Οσοι έρχονται από τότε και μετά, πάνε όπου υπάρχει κρεβάτι (είναι οι λεγόμενες "διασπορές") ή μένουν για ώρες στα επείγοντα.

Φανταστείτε ότι μπορεί να έρθει κάποιος με λοίμωξη και να αναγκαστούμε να τον πάμε ακόμα και στη χειρουργική, όπου υπάρχει κίνδυνος να διαδοθεί η ασθένεια σε ασθενείς πρόσφατα χειρουργημένους, με ανοιχτές πληγές. Φανταστείτε επίσης πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι να νοσηλεύεται ο ασθενής σε διαφορετική κλινική από αυτή στην οποία βρίσκεται ο θεράπων γιατρός του. Είμαστε συνέχεια στα τηλέφωνα για να βγάλουμε άκρη».

Ιδια η κατάσταση και στην α' πνευμονολογική κλινική: «Το πρόβλημα φαίνεται τώρα το χειμώνα, με την έξαρση της γρίπης και των λοιμώξεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη 18 διασπορές και σήμερα εφημερεύουμε. Ψάχνουμε ακόμα και για τα πιο απλά υλικά. Παίρνουμε το βανάκι και τρέχουμε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρούμε», σημειώνει η προϊστάμενη νοσηλεύτρια της κλινικής.

Στη β' πνευμονολογική κλινική βρίσκεται και η Μονάδα Κυστικής Ινωσης ενηλίκων. Σήμερα το Σισμανόγλειο είναι ουσιαστικά το μόνο νοσοκομείο για τους ενήλικους ασθενείς με κυστική ίνωση για όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι αναγκάζονται να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και ασθενείς που δεν είναι σε θέση να κάνουν μεγάλα ταξίδια. Οπως μας λένε οι ίδιοι οι ασθενείς: «Πριν από κάποιο καιρό είχε θεσμοθετηθεί η κατ' οίκον νοσηλεία αλλά και αυτό σταμάτησε, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε μόνοι μας τα φάρμακα και αναλώσιμα που χρειαζόμαστε για το σπίτι, ενώ θα μπορούσε να αποσυμφορηθεί και το νοσοκομείο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, χωρίς καμία ενίσχυση (2021-02-10 00:00:00.0)
Σε «κόκκινο» συναγερμό (2015-03-20 00:00:00.0)
Λουκέτο σε 4 κλινικές και 135 κρεβάτια! (2013-05-31 00:00:00.0)
Δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς με κυστική ίνωση (2012-10-26 00:00:00.0)
Απειλητικές οι λοιμώξεις στην ανάρρωση (2003-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ