Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΧΑΪΑ
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, χωρίς καμία ενίσχυση

Η μεγάλη διασπορά του ιού στην Αχαΐα, η έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού και θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αποτυπώνονται με ιδιαίτερη ένταση στα νοσοκομεία της Πάτρας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου (ΠΓΝΠ) μέσα σε λίγες μέρες καλύφθηκαν τα 23 από τα 27 κρεβάτια και στην ΩΡΛ κλινική, που έχει μετατραπεί σε κλινική Covid. Στη ΜΕΘ είναι γεμάτα τα 7 από τα 13 κρεβάτια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στον «Ριζοσπάστη» γιατροί του νοσοκομείου, τα νούμερα για τις εισαγωγές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Τα περιστατικά που έχρηζαν εισαγωγής είναι πάνω από 35», τονίζουν. «Η εντολή είναι να κρατάμε κάποια κρεβάτια άδεια. Δίνονται εξιτήρια και... οξυγόνο για το σπίτι. Οι γιατροί ερχόμαστε πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Εκτός ωραρίου επικοινωνούμε με τους ανθρώπους στους οποίους δόθηκε εξιτήριο, ενώ γνωρίζουμε ότι θα έπρεπε να νοσηλευτούν παραπάνω μέρες».

Στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», με το μέτρημα στα κρούσματα σε υγειονομικούς και ασθενείς να έχει πλέον χαθεί, ανακοινώθηκε στους ειδικευόμενους να δουλεύουν παντού: Να κάνουν τη δειγματοληψία των μοριακών τεστ για το προσωπικό του νοσοκομείου και τον πληθυσμό, συγχρόνως τον ιατρό στο εμβολιαστικό κέντρο και rapid test στους συνοδούς των ασθενών. Πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει ανάγκες στη Χειρουργική κλινική, στα Επείγοντα και στα Εξωτερικά Ιατρεία της Χειρουργικής. Οι συμβάσεις για τη Χειρουργική είναι από 4 μήνες έως 3 έτη, χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ειδικευόμενοι εκπαιδεύονται για τη συνέχιση της ειδίκευσής τους σε άλλο νοσοκομείο. Η εκπαίδευσή τους όμως ουσιαστικά έχει παγώσει, ενώ εδώ και πολύ καιρό δεν παίρνουν τα δικαιούμενα ρεπό. «Είναι φανερό ότι η έκθεση των ειδικευόμενων της Χειρουργικής κλινικής σε τόσο ευρύ αριθμό ασθενών και προσωπικού για τη διενέργεια τεστ θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς της κλινικής μας, που μετεγχειρητικά είναι εξασθενημένοι και πιο ευάλωτοι σε μία πιθανή λοίμωξη από covid», κατήγγειλαν οι ειδικευόμενοι και... απειλήθηκαν με ποινικές διώξεις αν δεν υλοποιήσουν την «ενίσχυση» του νοσοκομείου.

Σε συνέχεια της επικίνδυνης τακτικής της μετατροπής των νοσοκομείων σε «μίας νόσου», τις επόμενες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες 256 κρεβάτια (πιθανολογείται από τα χειρουργεία που έχουν ανασταλεί), 20 παιδιατρικές κλίνες στο ΠΓΝΠ και 70 κρεβάτια στον «Αγ. Ανδρέα» (μάλλον από τις Παθολογικές κλινικές) αναμένεται να μετατραπούν σε κλίνες Covid, αφήνοντας και πάλι ξεκρέμαστους χιλιάδες ανθρώπους που νοσούν.

Τις τελευταίες δε ώρες επαναφέρεται η «εναλλακτική του πρώτου κύματος» για ...πιθανό άνοιγμα του Νοσοκομείου Θώρακος, με μετακινούμενο προσωπικό από άλλα νοσοκομεία και από τα Κέντρα Υγείας, αντί για μόνιμες προσλήψεις που διεκδικούν οι υγειονομικοί, ο λαός και οι φορείς της περιοχής. «Δηλαδή θα ανοίξουν κρεβάτια χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό;», ρωτούν οι υγειονομικοί. «Είναι εγκληματικό για τους ασθενείς που θα νοσηλευτούν. Και οι εργαζόμενοι από χίλια θα γίνουμε χίλια πεντακόσια κομμάτια. Το προσωπικό είναι ήδη εξουθενωμένο, όταν εδώ και τόσους μήνες αναλογεί 1 νοσηλευτής για 10 ασθενείς με Covid και πολλαπλές νοσηρότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ