Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Απλωμένες από την Κεντρική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό για τα σχέδια του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Ο τελευταίος κρίκος στην πολύ μεγάλη αλυσίδα της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών είναι η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει πολεμικό πλοίο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου.

Θυμίζουμε πως η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε την Κυριακή για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισήμως «προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις επ' ευκαιρία των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021», στο Αμπου Ντάμπι το διάστημα 21 - 25/2 και αναμένεται να επιστρέψει το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συμμετοχή της φρεγάτας στις εκδηλώσεις «εντάσσεται στην ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων με τα ΗΑΕ, η οποία σε στρατιωτικό επίπεδο κορυφώθηκε με την υπογραφή (9/12/20) του Πρωτοκόλλου Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για το έτος 2021».

Είχαν προηγηθεί, βέβαια, οι συμφωνίες που υπέγραψε το Νοέμβρη η κυβέρνηση, κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη και υπουργών του στο Αμπου Ντάμπι, μεταξύ των οποίων συμφωνία για «συνεργασία» στους τομείς Εξωτερικών και Αμυνας, που περιλαμβάνει «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής», η πρώτη τέτοια διμερής συμφωνία που υπογράφει ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 75 χρόνια, και η οποία, κατά πληροφορίες, θα αποτελέσει «πρόπλασμα» για την ανάπτυξη μιας νέας πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, με το βλέμμα στραμμένο «προς Ανατολάς» και την ανάσχεση της επιρροής Κίνας και Ιράν στην περιοχή.

Εξάλλου, όλο το επόμενο διάστημα, δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού θα βρεθούν απλωμένες από την Κεντρική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό σε ΝΑΤΟικής κοπής επιχειρήσεις και αποστολές.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 5/2 έως τις 10/2 η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» εντάχθηκε και επιχειρεί στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG-2, η οποία περιπολεί σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, ενώ «προσκλήθηκε» ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ να αναπτυχθεί και στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό. Μάλιστα, τη Δευτέρα διεξήχθη συνεκπαίδευση της SNMG-2 με έτερη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, την «ΚΑΝΑΡΗΣ», δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οι φρεγάτες «ΚΑΝΑΡΗΣ» και «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», μαζί και μία 4άδα «F-16» από τη Σούδα είχαν πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με τη SNMG-2 και την προηγούμενη Πέμπτη, νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σημειωτέον, και στις δύο συνεκπαιδεύσεις πήρε μέρος και η - ενταγμένη στη ΝΑΤΟική αρμάδα - τουρκική φρεγάτα «Gaziantep», με την οποία εκτέλεσαν «αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας». Ολα για την «προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο», όπως αναφέρεται επισήμως από το ΓΕΕΘΑ.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι την προηγούμενη Πέμπτη, με την τέτοια ελληνο-τουρκική συνεκπαίδευση σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία επανήλθε με δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, σε άλλη μια απόδειξη ότι η λυκοσυμμαχία και η συμμετοχή στα σχέδιά της όχι μόνο δεν παρέχουν καμία απολύτως διασφάλιση στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά δίνουν πάτημα για την αμφισβήτησή τους στο πλαίσιο και του «ενιαίου επιχειρησιακά χώρου» που βλέπει το ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Συνοδεία αεροπλανοφόρων για τον έλεγχο των διαύλων

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, μέσα από τη συμμετοχή σε επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, ετοιμάζει τα επόμενα τέτοια βήματα.

Ηδη έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις ώστε προς τα τέλη Φλεβάρη ελληνική φρεγάτα να αναλάβει αποστολή συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», εντασσόμενη στην αρμάδα που το συνοδεεύει από τα δυτικά της Πελοποννήσου έως κοντά στο Σουέζ. Στον πλου του γαλλικού αεροπλανοφόρου προς την Ανατ. Μεσόγειο, θα γίνουν και συνεκπαιδεύσεις με άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σημειωτέον, η τέτοια γαλλική αποστολή (με τελικό προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό) ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Απρίλη, αλλά επισπεύσθηκε σε ένα ανησυχητικό, ίσως, σημάδι ότι προετοιμάζονται εξελίξεις.

Αποστολή συνοδείας θα αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό και τον Ιούνη, όταν θα καταπλεύσει στην περιοχή (αναμένεται, μάλιστα, να δέσει στη Σούδα, ή ακόμα και στο λιμάνι του Πειραιά) το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth».

«Αεροπλανοφόρα πάντα περνούσαν από την περιοχή. Απλά, πλέον, τα συνοδεύουμε κιόλας», αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αποτυπώνοντας, από τη μια, τη σημασία του διαύλου στα νότια της Κρήτης, και, από την άλλη, ακριβώς τη βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού συγκεκριμένα, στην υλοποίηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών κι αποστολών. Αλλωστε, όπως εξηγούν, οι τέτοιες αναπτύξεις αεροπλανοφόρων και αρμάδων εντάσσονται στις λεγόμενες επιχειρήσεις «Ελεύθερης Ναυσιπλοΐας» («Freedom of Navigation Operations» - FONOPS), όπου ιμπεριαλιστικά κέντρα παρατάσσουν μονάδες τους σε κρίσιμα σημεία, όπως το Σουέζ, ο Βόσπορος ή τα Στενά του Ορμούζ, για να ελέγξουν τα περάσματα και τους διαύλους της διαμετακόμισης, να πετύχουν τη λεγόμενη «θαλάσσια κυριαρχία» κόντρα σε άλλα κέντρα.

Και ΝΑΤΟικό διοικητήριο

Τέλος, την προηγούμενη βδομάδα το Γ' Σώμα Στρατού, πιστοποιημένο ως Ταχείας Ανάπτυξης Σώμα του ΝΑΤΟ (NATO Rapid Deployable Corps - Greece, NRDC-GR), οργάνωσε διαδικτυακά σεμινάριο, στο πλαίσιο της ανάληψης από πλευράς του, από 1/1/21 και για 3 χρόνια, του ρόλου Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps Land Component Command - MC LCC) που καθιέρωσε πρόσφατα η λυκοσυμμαχία, στη βάση αναπροσαρμογής της δομής της για να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες, οξυμένες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Στην πράξη θα λειτουργεί σε ΝΑΤΟικό επίπεδο ως μία Στρατιά, που θα έχει υπό τη διοίκησή της έναν αριθμό συμμαχικών Σωμάτων Στρατού.

Στο σεμινάριο, όπου συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, σκοπός ήταν «η διάχυση της γνώσης που αποκτήθηκε κατά την περίοδο προετοιμασίας του Στρατηγείου, καθώς και η εκμετάλλευση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις Ομάδες Εργασίας του NRDC-GR». Αλλωστε, μέχρι να αναλάβει την διοίκηση το NRDC-GR πέρασε μέσα από μία μακρά περίοδο «προετοιμασίας» και εκτέλεσης σχετικών «δραστηριοτήτων», με τη διεξαγωγή, τελικά, της πολυεθνικής άσκησης «Gordian Knot 20», όπου δοκιμάστηκε η ικανότητά του να σχεδιάσει και να συντονίσει μια Μείζονα Διακλαδική Επιχείρηση, με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ («περί συλλογικής άμυνας» των κρατών - μελών).

Διόλου τυχαία, χαιρετίζοντας το σεμινάριο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων/νος Φλώρος, εστίασε «στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο όπως και στα Βαλκάνια, ως βασικός πυλώνας προώθησης και υποστήριξης της ειρήνης και της σταθερότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ