Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η αποτελεσματικότητα και η προμήθεια των εμβολίων στο επίκεντρο των ανταγωνισμών

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα από τις έρευνες στη Γουχάν

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 107 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,338 εκατομμύρια.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται σταθερά οι ΗΠΑ, με πάνω από 27,7 εκατ. κρούσματα και τουλάχιστον 476.000 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 600.000 - στο καλύτερο σενάριο - μέχρι 1η Ιούνη.

Σχετικά με τη συζήτηση γύρω από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της «AstraZeneca», αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του προγράμματος Covax σημείωσαν ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να απορρίψουμε αυτό το εμβόλιο», που αποτελεί «ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας απάντησης στην υπάρχουσα πανδημία», καθώς αυτό που προέχει, τόνισαν, είναι να περιοριστούν οι νοσηλείες και να σωθούν ζωές.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της «AstraZeneca» έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση για τα άτομα άνω των 65 ετών και προχτές η Νότια Αφρική ανέφερε ότι αναστέλλει τους εμβολιασμούς, λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

«Θα χρειαστούμε ενδεχομένως μια δεύτερη και μια τρίτη γενιά εμβολίων για να κάνουμε περισσότερα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το εμβόλιο της «AstraZeneca», που δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση του ΠΟΥ αλλά έχει εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των δόσεων των εμβολίων που το σύστημα Covax θέλει να διανείμει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Την ίδια ώρα η ΕΕ οριστικοποίησε τη συμφωνία με τις εταιρείες «Pfizer» και «BioNTech» για την αγορά άλλων 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου τους, όπως είχε ανακοινώσει στις 8 Γενάρη. Οπως είπε αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες με την «Pfizer», με βάση τη νέα συμφωνία οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη παραγγείλει άλλες 200 εκατ. δόσεις, που θα παραδοθούν φέτος, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των άλλων 100 εκατ. δόσεων.

Παράλληλα, η Γερμανία σχεδιάζει να δαπανήσει φέτος σχεδόν 9 δισ. ευρώ για να αγοράσει περίπου 635 εκατ. εμβόλια κατά της Covid-19, στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας εμβολίων της ΕΕ και εθνικών συμφωνιών, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το «Reuters».

Η δε «Johnson & Johnson» ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται να κατασκευάσει το εμβόλιό της στην Ινδία, προφανώς αξιοποιώντας τους πολύ χαμηλότερους μισθούς των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που βρίσκεται στη Γουχάν της Κίνας από τις 14 Γενάρη, ανακοίνωσε ότι η έρευνα της ομάδας του για την προέλευση της Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, σημειώνοντας πως δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του το Δεκέμβρη του 2019. Πρόσθεσε δε πως «η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό ακόμα δεν έχει εντοπιστεί». Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ απίθανο ο νέος κορονοϊός να προήλθε από διαρροή από κάποιο κινεζικό εργαστήριο.

Αμύθητα κέρδη για τις φαρμακευτικές

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Financial Times» έφερε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πώς θησαυρίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερμανική «BioNTech», που μαζί με την αμερικανική «Pfizer» παρασκευάζουν εμβόλιο. Η «BioNTech» έχει ως μέτοχο την επενδυτική MIG, η οποία σε πρώιμη φάση είχε τοποθετήσει 13 εκατ. ευρώ και η απόδοση που έχει έναντι της αρχικής της επένδυσης είναι της τάξης του 4.500%. Από την εισαγωγή της «BioNTech» στον δείκτη Nasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, το 2019, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 650%, φέρνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά εκείνη της «Deutsche Bank».

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σε τηλεσυνέδριο του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, στην Αγγλία, και με διάφορες ανιστόρητες συγκρίσεις με τη δεκαετία του '60, είπε ότι «ορισμένες χώρες βλέπουν την αναζήτηση ενός εμβολίου ως αγώνα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων», προσπαθώντας δε να εξωραΐσει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ισχυρίστηκε ότι «η αναζήτηση εμβολίων δεν είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ Ευρωπαίων, Ρώσων, Κινέζων και Αμερικανών, αλλά ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα». Δεν απέφυγε πάντως να συμπληρώσει ότι η Κίνα, παρά τη συνεργασία της με την ΕΕ, παραμένει «συστημικός αντίπαλος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ