Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Στο στόχαστρο και λαϊκές ελευθερίες

Φίμωση επί ποινή... τρομονόμου για το προοδευτικό οπτικοακουστικό έργο προβλέπει η ευρωπαϊκή Οδηγία που ενσωματώνει η κυβέρνηση και στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα

Ολοκληρώθηκε χτες στη σχετική Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου «Λιβάνιου» για τα ΜΜΕ, προκειμένου να πάρει το δρόμο προς την Ολομέλεια.

Από τις «εμβληματικές» του ρυθμίσεις είναι αυτές που χαρίζουν στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών 3,45 εκατ. ευρώ, την ετήσια δόση για την αδειοδότησή τους, με την προϋπόθεση το ποσό αυτό να πάει για επενδύσεις. Ακόμα χρηματοδοτεί με κρατικό χρήμα, χρήμα του λαού, τις ασφαλιστικές εισφορές σε όσους τηλεοπτικούς σταθμούς χρωστούν στον ΕΔΟΕΑΠ, όταν οι καναλάρχες έχουν ήδη παρακρατήσει και δεν έχουν αποδώσει τις εισφορές των εργαζομένων.

Για τους εργαζόμενους προβλέπει παραπέρα χτύπημα αφού οι τηλεοπτικοί σταθμοί τυπικά πρέπει να διατηρούν ως μέσο ετήσιο όρο του «απασχολούμενου προσωπικού» 400 άτομα, όμως δεν θα είναι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, αφού το 15%, δηλαδή οι 60, μπορεί να είναι εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων συνδεδεμένων με τον τηλεοπτικό σταθμό, ή ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής με συγκεκριμένο έργο για το σταθμό, ή και τα δύο, που σημαίνει μείωση προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών. Παράλληλα, περιέχει διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα για περαιτέρω αντεργατική «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου στους τηλεοπτικούς σταθμούς, την επιβολή της εργασιακής ζούγκλας.

Από τις αντιδραστικές διατάξεις του νομοσχεδίου όμως δεν ξεφεύγουν ούτε οι λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα. Κι αυτό γιατί στο νομοσχέδιο περιέχεται η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπει «κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις των κρατών - μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων», η οποία διαμορφώνει ακόμα περισσότερο το έδαφος για την ενίσχυση της δράσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων - παρόχων έναντι των ανταγωνιστών τους, ενώ με διατυπώσεις όπως αυτές περί «προστασίας της κοινής ειρήνης» παραπέμπουν στον ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο και απαγόρευση περιεχομένου και ηλεκτρονικών αναρτήσεων που αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων, το καπιταλιστικό σύστημα.

Τα άρθρα αυτά που υπαγορεύει η ΕΕ - στα οποία σημειωτέον ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσαν υπέρ - ανέδειξε με τη χτεσινή του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης.

Πρόκειται για άρθρα όπως αυτά που στηρίζονται στον «τρομονόμο» (187α΄ του Ποινικού Κώδικα 187 β΄ και 32 έως 35 του νόμου 4689/2020) και ορίζουν ότι οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν δημόσια «πρόσκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος», «υποκίνηση σε βία» κ.ο.κ. έννοιες - λάστιχο για την ΕΕ που μπορούν να περιλάβουν καθετί ριζοσπαστικό και προοδευτικό, ακόμα και ενημέρωση για εργατικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ακόμα με άρθρα της Οδηγίας εισάγονται γενικές διατυπώσεις για αδικήματα «γενικής διακινδύνευσης», «προστασία της κοινής ειρήνης», «αδικήματα κατά της κοινής ειρήνης» που φαίνεται πως εύκολα μπορούν να υπαχθούν σε αυτά τα αδικήματα ό,τι έχει σχέση με λαϊκές κινητοποιήσεις.

Επίσης, αυξάνεται η ποινή από τα 3 στα 5 έτη για το αδίκημα της «δημόσιας απειλής» μέσω διαδικτύου που εντάχθηκε στους ποινικούς κώδικες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για αδίκημα - ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης - το οποίο έχει βάση ακριβώς τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ και οποιαδήποτε αντίδραση που θέτει υπό αμφισβήτηση το υπάρχον σύστημα, μπορεί υπό προϋποθέσεις να θεωρηθεί τρομοκρατική ενέργεια. Είναι άλλωστε γνωστές οι απόψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για τη ριζοσπαστικοποίηση».

Επιπλέον, άρθρα τα οποία αφορούν τους χρήστες που αναρτούν οπτικοακουστικό υλικό σε πλατφόρμες διαμοιρασμού, όπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «μπορούν να αξιοποιηθούν για τον έλεγχο του περιεχομένου και πιθανή απαγόρευσή του. Αυτό θα σημάνει φίμωση στο προοδευτικό οπτικοακουστικό έργο αλλά και στις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ