Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Εδώ και τώρα μέτρα για ασφαλείς συγκοινωνίες

Εξορμήσεις χτες σε σταθμούς του προαστιακού - Αύριο η κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών

Από τις χτεσινές εξορμήσεις στον προαστιακό
Από τις χτεσινές εξορμήσεις στον προαστιακό
Εξορμήσεις στους σταθμούς του προαστιακού σε Ασπρόπυργο και Μαγούλα πραγματοποίησαν χτες νωρίς το πρωί σωματεία που δρουν στη Δυτική Αττική, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων και του λαού με τις συγκοινωνίες, συνολικά μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους που κινούνται και δουλεύουν.

Οι εξορμήσεις έγιναν μπροστά στην κινητοποίηση που οργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στοιβαγμένοι καθημερινά σαν σαρδέλες

Στις εξορμήσεις μοιράστηκε κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων που αναδεικνύει την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες το πρωί στον προαστιακό, όπου τα δρομολόγια είναι ήδη αραιά, υπήρξε, λόγω βλάβης, μεγάλη καθυστέρηση, για 40 λεπτά, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να περιμένουν για αρκετή ώρα σαν σαρδέλες μέσα στα βαγόνια.

Τα συνδικάτα, μεταξύ άλλων, αναδεικνύουν την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης για τη μετατροπή των ΜΜΜ σε υγειονομικές βόμβες. Επισημαίνεται πως στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, «που είναι το επίκεντρο της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας, χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται καθημερινά να στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες στα λιγοστά λεωφορεία που συνδέουν το Θριάσιο με τους κοντινούς δήμους και στα βαγόνια του προαστιακού, που σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος αναμονής φτάνει και τη 1 ώρα. Η μετακίνηση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη για όσους ζουν εκτός Δυτικής Αττικής αλλά εργάζονται εκεί, αφού καλούνται να μετακινηθούν με τους γεμάτους συρμούς του μετρό πριν μπουν στα υπερφορτωμένα λεωφορεία της Δυτικής Αττικής, γεγονός που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό».

Πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων η κατάργηση γραμμών

«Το γεγονός ότι η πρόσβαση περιοχών της Μαγούλας, της Μάνδρας και του Ασπροπύργου δεν εξασφαλίζεται με απευθείας και με πολλαπλές λεωφορειακές γραμμές από δήμους εκτός της Ελευσίνας, πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο διασποράς του ιού, καθώς απαιτείται η μετακίνηση εργαζομένων με δεύτερη γραμμή», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η κατάργηση των γραμμών Α16, Γ16 και Β16 είναι πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων απέναντι στις ανάγκες των εργατών, τα αποτελέσματα της οποίας φτάνουν σήμερα να απειλούν την υγεία τους. Η κατάργηση της γραμμής express Αεροδρόμιο - Κιάτο έχει ως αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα δρομολόγια. Στους σταθμούς του Ασπροπύργου και της Μαγούλας δεν υπάρχει ανταπόκριση των δρομολογίων του προαστιακού με τα δρομολόγια των λεωφορείων. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει στους σταθμούς της Ν. Περάμου και των Μεγάρων, που δεν περιλαμβάνονται στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αττικής».

Τα συνδικάτα απορρίπτουν «την πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας» και καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη «στην επιζήμια λογική τού "θα λογαριαστούμε μετά", που στην περιοχή μας προβάλλει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτ. Αττικής». Καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις «για την προστασία της υγείας μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να παλέψουμε μαζί για την εξασφάλιση του δικαιώματός μας σε σύγχρονες, ποιοτικές και ασφαλείς μετακινήσεις. Να απαιτήσουμε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστούν οι ασφαλείς μετακινήσεις των εργαζομένων στη Δυτική Αττική, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας».

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου), Τροφίμων Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, κλαδικό Ενέργειας (ΣΕΕΝ Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου), Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, «Θριάσιου» Νοσοκομείου, «Κανάκης», Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ