Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΛΙ ΚΕΤΣΙΑΝΓΚ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ
Διευκρινίσεις για τη στήριξη των κινεζικών επενδύσεων

Η στήριξη και συνεργασία ανάμεσα σε ελληνικούς και κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους και ειδικότερα οι κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά ήταν το αντικείμενο της προχτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που ήρθαν χτες στο φως, αυτή τη φορά από την κινεζική πλευρά.

Πιο συγκεκριμένα, τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου που δημοσιεύει το ΑΠΕ αναφέρει ανακοίνωση του Πεκίνου, σύμφωνα με την οποία «ο πρωθυπουργός της Κίνας ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, να υποστηρίξει την κινεζική βούληση για επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά», εκφράζοντας την «ανησυχία» του «για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς». Να σημειωθεί εδώ ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης σχετικά με τον ΟΛΠ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, αφορά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) των μετοχών του ΟΛΠ, χωρίς βέβαια να αποκλείει την ιδιωτικοποίηση με άλλους όρους, με τη μέθοδο της σύμπραξης με επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, «η Κίνα δεν επιβεβαίωσε εάν ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Λι Κετσιάνγκ να επισκεφθεί το Πεκίνο, καθώς αυτή απευθύνθηκε χωρίς να προσδιορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία».

Τέλος, όπως αναφέρεται, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε προς τον Αλ. Τσίπρα ότι «η Κίνα επιθυμεί να συνεργασθεί με την Ελλάδα για να μετατραπεί το λιμάνι αυτό σε διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει τις μεγαλύτερες νομικές εγγυήσεις προς τις κινεζικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα». Ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνεται στο κείμενο, «παραδέχθηκε ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί σημαντικό σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες» και δήλωσε ότι «Η Ελλάδα θα παράσχει περισσότερη προσοχή και στήριξη». Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος έχει εγκαίρως διαβεβαιώσει, ήδη από την προεκλογική περίοδο, ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ζήτημα που άπτεται διακρατικών σχέσεων και κάθε ενέργεια θα εξεταστεί υπό το πρίσμα αυτό...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο επιχειρηματικές συνεργασίες και γεωστρατηγικές εξελίξεις (2017-04-25 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα (2015-02-12 00:00:00.0)
Συνάντηση παραπέρα προώθησης μονοπωλιακών συμφερόντων (2014-10-17 00:00:00.0)
Επενδυτικά σχέδια εν μέσω ενδοαστικών αντιθέσεων (2014-06-24 00:00:00.0)
Στα μονοπώλια όλο το θαλάσσιο μέτωπο του Πειραιά (2013-06-27 00:00:00.0)
Ντόπιοι και ξένοι όμιλοι «κάνουν ταμείο» (2013-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ