Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αθώο το πλήρωμα του «Superferry II» για την απεργία

Αθώους έκρινε το μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά τους 48 ναυτεργάτες, όλοι πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «SUPERFERRY II», οι οποίοι στάλθηκαν σε δίκη με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 20 Φλεβάρη του 2013, ενώ ήταν επιστρατευμένοι.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου εξέδωσε αθωωτική απόφαση, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, καθώς οι ναυτεργάτες του πληρώματος του «SUPERFERRY II» θα ξαναδικαστούν στις 18 του Μάρτη με τις ίδιες κατηγορίες ότι, δηλαδή, παραβίασαν την πολιτική επιστράτευση αυτή τη φορά για άλλη απεργία, ενώ στις 27 Μάρτη θα γίνει μία ακόμα δίκη στα δικαστήρια του Πειραιά με το ίδιο κατηγορητήριο και σε βάρος του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π»!

Να σημειωθεί ότι δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, να διώκονται ολόκληρα πληρώματα πλοίων με βάση την πολιτική επιστράτευση και όχι μόνο αυτό. Η χτεσινή απόφαση του προέδρου να αθωώσει τους 48 ναυτεργάτες δεν μπορεί να σκιάσει το γεγονός και να μην προβληματίσει για την πρόταση της εισαγγελέα να κριθούν ένοχοι με το σκεπτικό ότι «είναι σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων, όμως εξίσου σεβαστό πρέπει να γίνεται και το έσχατο μέτρο της επίταξης που επιβάλλεται σπάνια από την εκάστοτε κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση όμως του κοινωνικού συνόλου»!

Επιπρόσθετα, τα στοιχεία βοούν ότι έχει στηθεί ολόκληρη φάμπρικα συνδικαλιστικών διώξεων και δικών σε βάρος των ναυτεργατών με κατηγορητήρια που «χτυπάνε» ευθέως το δικαίωμά τους στην απεργία. Μόνο στα δικαστήρια του Πειραιά μέσα στον Μάρτη έχουν προγραμματιστεί συνολικά 5 δίκες με κατηγορούμενους συνδικαλιστές και ναυτεργάτες που απήργησαν, ενώ μέχρι τον Ιούνη σε Πειραιά και άλλες περιοχές θα γίνουν τουλάχιστον 14 δίκες.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν χτες μετά τη δίκη τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ αναφέρουν ότι η χτεσινή δίκη σε βάρος των 48 ναυτεργατών, πέρα από τις χαλκευμένες κατηγορίες «αποτελεί μέρος της βιομηχανίας διώξεων που έχει εξαπολυθεί ενάντια στα δικαιώματα των ναυτεργατών, των εργαζομένων». Σχολιάζουν την πρόταση της εισαγγελέα ότι εξέφρασε «την γενική πολιτική κατεύθυνση υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων» και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και καλούν «τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να συνεχίσουμε τον αγώνα, ενάντια στο καθεστώς της βίας, της τρομοκρατίας και στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, των εκπροσώπων του, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας για ναυτεργάτες και επιβάτες (2020-03-17 00:00:00.0)
Αθώοι οι ναυτεργάτες (2015-03-19 00:00:00.0)
Η «βιομηχανία» δικών (2015-03-17 00:00:00.0)
Απανωτές δίκες για συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές (2015-02-26 00:00:00.0)
Ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία (2011-05-24 00:00:00.0)
Επίσχεση σε δύο πλοία (1996-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ