Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Την άμεση ανάκτηση των απωλειών διεκδικεί το ΠΑΜΕ

Κατατέθηκαν στην κυβέρνηση τα αιτήματα που έχουν εγκρίνει πάνω από 1.000 φορείς. Ανεκτική απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ

Τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που οδηγούν στην άμεση ανακούφιση των εργατικών και λαϊκών οικογενειών υπέβαλε με υπόμνημά της η παράταξη της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ), στην πρώτη συνάντηση που είχε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη. Απέναντι σε μια τακτική του υπουργείου που επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να ανακόψει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και τη στάση ανοχής που επιδεικνύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ προβάλλει τις διεκδικήσεις που αντιστοιχούν στις άμεσες ανάγκες της εργατικής τάξης. Οπως μάλιστα τονίζει και στο υπόμνημά του, «το διεκδικητικό πλαίσιο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ υιοθετήθηκε από περισσότερες από 1.000 συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς σε δεκάδες κλάδους και χώρους δουλειάς. Αποτέλεσμα και κορύφωση δράσης ήταν η πραγματοποίηση μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη με σύνθημα "Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα"».

Στο διεκδικητικό πλαίσιο περιέχονται άμεσα αιτήματα ανάκτησης των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα καθώς και άλλων δικαιωμάτων που κατεδαφίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, αιτήματα κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων.

Ειδικότερα, το ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί:

  • Προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αυξήσεις παντού με πρωταρχικά την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ.
  • Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Αμεση κάλυψη και επιδότηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, στο 80% των 751 ευρώ.
  • Για τους εργαζομένους στα προγράμματα απασχόλησης: Κανένας εργαζόμενος στα προγράμματα απασχόλησης να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ της ΕΓΣΣΕ.
Επικοινωνιακά παιχνίδια από το υπουργείο Εργασίας

Απέναντι σε όλα αυτά που ζητάνε άμεση απάντηση, ο υπουργός Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση συνεχίζουν να επιδίδονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και να θολώνουν τα νερά και, κυρίως, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσης της εργατικής τάξης ως ένα παίγνιο πολιτικό που πρέπει να διαχειριστούν προς όφελός τους.

Ετσι, λίγο πριν από τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το ΣΕΠΕ, ο Π. Σκουρλέτης είχε ισχυριστεί ότι εντός του 2016 θα επανέλθει ο κατώτερος μισθός στα προ μνημονίων επίπεδα, λέγοντας μάλιστα ότι αυτό θα γίνει με παρέμβαση από την κυβέρνηση, θα γίνει άπαξ και ότι ο τρόπος και το χρονοδιάγραμμα που θα γίνει θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ.

Ομως, όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, ο Π. Σκουρλέτης δεν δεσμεύεται για την επαναφορά των 751 ευρώ, ούτε μίλησε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αντίθετα, στο δελτίο Τύπου του υπουργείου αρκέστηκε να δηλώσει ότι «έγινε μια χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση και επανέλαβε ότι η πολιτική στόχευση και η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη ως προς την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και για την παρέμβαση με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού». Ετσι, η επαναφορά με νόμο γίνεται «στόχος» και τα 751 ευρώ μετατρέπονται σε «αύξηση του κατώτατου μισθού». Η διπλή γλώσσα και η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος βγάζουν μάτι και σίγουρα δεν μπορούν να κρύψουν την εγκατάλειψη της προεκλογικής υπόσχεσης περί άμεσης και με νόμο επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Πολύ περισσότερο που ακόμα και αυτή η σταδιακή και σε βάθος χρόνου επαναφορά γίνεται υπό την προϋπόθεση της συμφωνίας των εργοδοτικών οργανώσεων και των αντισταθμισμάτων που θα τους δοθούν. Επιπλέον, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την επιστολή της προς τους δανειστές και εταίρους ρητά αναλαμβάνει την υποχρέωση ότι «η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα».

Πίστωση χρόνου από τη ΓΣΕΕ

Πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τον πρόεδρό της, Γ. Παναγόπουλο, να δηλώνει μετά τη συνάντηση ότι «περιμένουμε στο προσεχές διάστημα ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες εκείνες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επανασυστήσουν το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων (...) Οι προθέσεις είναι καλές αλλά βεβαίως η υλοποίηση είναι αυτή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πούμε το τελικό μπράβο». Ολα αυτά λέγονται την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μιλώντας για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε προηγηθεί είπε ότι «ο υπουργός μάς έδωσε ένα γενικό περίγραμμα προθέσεων στα πλαίσια μιας δημιουργικής ασάφειας όπως είναι και η συμφωνία με τους δανειστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ