Τρίτη 3 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μηδενική χρηματοδότηση και νέο σχέδιο «Αθηνά» για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Σε επανεξέταση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης όσον αφορά τα ΤΕΙ προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις της πολιτικής του ηγεσίας στη Σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ την περασμένη Παρασκευή. Οι περισσότεροι πρόεδροι βέβαια δεν αντιμετώπισαν θετικά το ενδεχόμενο ενός σχεδίου «Αθηνά 2», την ώρα που ακόμα μετρούν τις «πληγές» των ιδρυμάτων από το πρώτο σχέδιο «Αθηνά». Ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας των τμημάτων, αλλά και κριτήρια όπως η έλλειψη προσωπικού (λες και δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίζει το απαραίτητο προσωπικό σε όλα τα ιδρύματα) και άλλα που μπορεί να προκύπτουν από τις αξιολογήσεις των τμημάτων, θα αποτελέσουν, όπως φαίνεται, κριτήριο είτε για τη διατήρηση των τμημάτων είτε για τη μετατροπή τους σε ΙΕΚ ή την απορρόφησή τους από πανεπιστήμια.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο ο τελευταίος νόμος - πλαίσιο, όσο και οι προηγούμενοι νόμοι για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κινούνται στη λογική αφενός της «βιωσιμότητας» των τμημάτων και αφετέρου έχουν προβλέψεις για περιοδική επαναξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών, προκειμένου αυτά διαρκώς να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς. Με βάση αυτά τα δεδομένα η επανεξέταση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, κάθε φορά, πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τη στρατηγική του κεφαλαίου σε αυτό το χώρο. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δικαιολόγησε την εξαγγελία της, αξιοποιώντας το αίτημα των προέδρων των ΤΕΙ να ολοκληρωθεί ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας των ιδρυμάτων, που εδώ και χρόνια είναι σε μερική αμφισβήτηση.

Σε μετέπειτα διευκρινιστικές δηλώσεις στελεχών του υπουργείου έγινε γνωστό ότι οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο τμημάτων του νέου σχεδίου «Αθηνά» δεν θα αφορούν μόνο τμήματα των ΤΕΙ αλλά πιθανόν και των πανεπιστημίων.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Παιδείας, Α. Μπαλτάς, ξέκοψε την οποιαδήποτε πιθανότητα οικονομικής ενίσχυσης των ιδρυμάτων - που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση - μέσα στο τετράμηνο, ενώ για το επόμενο διάστημα μετά τη λήξη του τετραμήνου και πάλι η χρηματοδότηση θα... συναρτάται με τις «αντοχές» της οικονομίας. Δηλαδή, ούτε λόγος για ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί τα ιδρύματα στη χρηματοδότησή τους τα τελευταία χρόνια.

Το ίδιο κάθετα αρνητικός σε σχέση με έκτακτη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης ήταν ο υπουργός και στην τοποθέτησή του στην έναρξη του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), την Παρασκευή. Ο υπουργός Παιδείας είπε στους πανεπιστημιακούς επίσης ότι μετά από δύο χρόνια θα φέρει νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με τον οποίο θα καταργεί τα Συμβούλια Διοίκησης και κάποιες άλλες πλευρές του προηγούμενου νόμου - πλαισίου της Α. Διαμαντοπούλου. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες θα είναι αυτές οι πλευρές, έδειξε όμως ότι δεν πρόκειται να καταργήσει το σύνολο του νόμου, ο οποίος εξάλλου ήδη εφαρμόζεται και θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κανονικότατα για τα επόμενα δύο χρόνια.

  • Διαδοχικές συναντήσεις με πρέσβεις είχε χτες ο υπουργός Παιδείας, με τους περισσότερους από τους οποίους συζήτησε και θέματα συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, είδε τους πρέσβεις των Ισπανίας, Τουρκίας, Γερμανίας, Ισραήλ, Καναδά, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ