Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 16 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1919 Η Σλοβακία ανακηρύσσεται σε Σοβιετική Δημοκρατία και ενώνεται σε ομοσπονδία με τη Σοβιετική Ουγγαρία.

1942 Υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ οι εργαζόμενοι της Αθήνας, ο λαός της πρωτεύουσας, δίνουν τη μάχη για την επιβίωση κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της κατοχής. Σαν σήμερα οι εργατοϋπάλληλοι της Αθήνας οργανώνουν κινητοποιήσεις για τη λειτουργία λαϊκών εστιών. Τα θύματα της πείνας σε Αθήνα - Πειραιά το φοβερό χειμώνα 1941-1942 έφτασαν τις 260.000 νεκρούς.

1951 Αρχίζει στην Αθήνα η δίκη των 16 ηρωικών ΕΠΟΝιτών που ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο.

1963 Μια ακόμη σοβιετική πρωτιά στο διάστημα. Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης, η εικοσιεξάχρονη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, πραγματοποιεί περιστροφές γύρω απ' τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ».

1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής που δημιούργησε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του. Ανατίθεται στον Παναγιώτη Πιπινέλη ο σχηματισμός εξωκοινοβουλευτικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών. Ο Καραμανλής αφήνει την ΕΡΕ στην τριανδρία Π. Κανελλόπουλο, Π. Παπαληγούρα και Κ. Ροδόπουλο και ο ίδιος αναχωρεί για τη Γενεύη, όπου θα παραμείνει μέχρι τις εκλογές.

1977 Το Ανώτατο Σοβιέτ εκλέγει Πρόεδρο τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ στη θέση του Νικολάι Ποτγκόρνι.

1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ, θέση ισοδύναμη με την προεδρία του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ