Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παρούσα» στο νέο έγκλημα δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ (του απεσταλμένου μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).-

Η κυβέρνηση δηλώνει και πάλι «παρούσα» στη σχεδιαζόμενη και αναμενόμενη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, δήλωσε χτες το πρωί από το Γκέτεμποργκ πως «εφόσον το ΝΑΤΟ συμφωνήσει, οι χώρες-μέλη του να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία, πιστεύουμε ότι και εμείς πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό που αποτελεί το ζητούμενο, δηλαδή, η ειρήνευση στην περιοχή»... Με λίγα λόγια, ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί να λείψει από το νέο έγκλημα και το νέο πλιάτσικο που στήνουν οι δολοφόνοι του γιουγκοσλαβικού λαού στα Βαλκάνια.

Χτες το πρωί σημειώθηκε στροφή στη στάση των «δεκαπέντε», οι οποίοι προχτές μέχρι αργά το βράδυ διαβεβαίωναν ότι δίνουν το προβάδισμα στις πολιτικές διαπραγματεύσεις στην ΠΓΔΜ. Η στροφή αποδίδεται στην ενημέρωση του Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος επιστρέφοντας από τα Σκόπια, όπου παρακολούθησε τις διαβουλεύσεις των κομμάτων της ΠΓΔΜ, στο Γκέτεμποργκ, ανέφερε στους ηγέτες της ΕΕ ότι η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ ζητείται όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι, την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αλλά και από τον UCK! Ετσι, τέθηκε σε λειτουργία η μηχανή της επέμβασης στην ηγεσία της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, όπου βεβαίως τον πρώτο λόγο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι «δεκαπέντε» για άλλη μια φορά απέδειξαν το μέγεθος των εγκληματικών τους ευθυνών για το δράμα των λαών της Βαλκανικής.

Οσον αφορά στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ οι ηγέτες της ΕΕ καταλήγουν στην απόφαση να την παραπέμψουν ουσιαστικά για μετά το 2004. Πρόκειται για την ικανοποίηση μιας πάγιας γερμανικής απαίτησης. Η Γερμανία, η οποία πρωταγωνιστεί στην πολιτική της διεύρυνσης (αφού αυτή θα αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη), θέλει η διαδικασία της ένταξης των νέων χωρών να αρχίσει εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι «θεσμικές μεταρρυθμίσεις» και έχει αποφασιστεί η «ομοσπονδιοποίηση». Ωστόσο, οι «δεκαπέντε» επειδή γνωρίζουν ότι η απόφασή τους θα δυσαρεστήσει πολλές από τις κυβερνήσεις των υποψήφιων χωρών (οι οποίες περιμένουν ότι η ένταξη των πρώτων νέων μελών θα άρχιζε νωρίτερα), θα φροντίσουν στην απόφασή τους να αφήσουν περιθώρια για νέες ψευδαισθήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρόταση (υποστηρίχτηκε και από την ελληνική κυβέρνηση) για τη συμμετοχή των υποψηφίων χωρών του «πρώτου κύματος» (Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία) στις ευρωεκλογές του 2004 ακόμη και αν δεν έχουν τον τίτλο του κράτους-μέλους. Είναι προφανές ότι πίσω από τέτοιου είδους τεχνάσματα η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί συνεπής με τις θέσεις της για την ένταξη της Κύπρου, ενώ είναι γνωστό ότι για την Κύπρο υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις, οι οποίες τοποθετούν την επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για την ένταξη.

Οι δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζήτησαν χτες και για την κατάσταση της οικονομίας στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε ότι εξαιτίας του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, δηλαδή της επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, οι οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ δέχονται σοβαρές πιέσεις. Ως εκ τούτου, όπως αποφάσισε η Σύνοδος, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας. Αποφάσισε, δηλαδή, την επιτάχυνση «διαρθρωτικών αλλαγών», όπως η απελευθέρωση των αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ανατροπές του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων.

Οι εργαζόμενοι στα κράτη-μέλη θα πρέπει να περιμένουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2001 την ένταση των επιθέσεων όχι μόνο κατά του εισοδήματός τους αλλά, ιδιαιτέρως, κατά των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων αφού αυτά θεωρούνται «βάρος» για το μεγάλο κεφάλαιο στην προσπάθειά του για διατήρηση των υψηλών ποσοστών κέρδους. Στην απόφαση για την οικονομία περιλαμβάνεται ακόμη και ειδική μνεία στην υποχρέωση των κυβερνήσεων για ταχύτερη αλλαγή των φορολογικών συστημάτων, με στόχο την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία «φορολογικού παραδείσου» για τους μεγαλοκεφαλαιούχους.

Η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί και σήμερα το πρωί με θέμα την «αειφόρο ανάπτυξη», δηλαδή την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Οχι βέβαια γιατί τους έπιασε ο πόνος για το περιβάλλον, το οποίο οι ίδιοι καταστρέφουν με την πολιτική τους, αλλά γιατί θέλουν να εμπορευματοποιήσουν τώρα και αυτό το κοινωνικό αγαθό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυκνώνουν επισκέψεις και παρεμβάσεις ΕυρωΝΑΤΟικών ενόψει δημοψηφίσματος (2018-08-10 00:00:00.0)
«Με τόλμη» για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών (2018-04-11 00:00:00.0)
Επιστρατεύει τα ΝΑΤΟικά «εύσημα» (2008-02-06 00:00:00.0)
Πίσω από τα «καλά λόγια»... (2007-09-28 00:00:00.0)
Συμφωνήθηκε η κοινή θέση των «15» έναντι της Τουρκίας (2001-06-20 00:00:00.0)
Αναμένεται «σάλπισμα» για νέα επέλαση κατά των εργαζομένων (2001-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ