Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα κοιτάσματα στον Πρίνο

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή

Αν και η πολυεθνική DENISON που εξόρυξε τα πετρέλαιο στο Βόρειο Αιγαίο έχει αποχωρήσει, εντούτοις υπάρχουν ενδείξεις ότι -σε συνεργασία με την κυβέρνηση- επιδιώκει να ξαναβάλει στο χέρι τα κοιτάσματα του πετρελαίου. Το ζήτημα αυτό έρχεται στη Βουλή από το ΚΚΕ με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεση Εγγράφων των βουλευτών Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη.

Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Τρία χρόνια συμπληρώνονται, από τότε που η καναδική DENISON διέκοψε κάθε δραστηριότητα στην περιοχή, που της παραχωρήθηκε γύρω από τη Θάσο και μέσα στον κόλπο της Καβάλας και ωστόσο, όχι μόνο διατηρεί όλα τα δικαιώματα, αλλά δεν υφίσταται καμία κύρωση. Οι τελευταίες της ενέργειες, πριν την εγκατάλειψη της περιοχής εκμετάλλευσης, που είχε διαμορφωθεί με την ονομασία Β. ΠΡΙΝΟΣ και Ν. ΚΑΒΑΛΑ, ήταν η πραγματοποίηση δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες - με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης - κρίθηκαν άκαρπες.

Το όλο εγχείρημα της ανεύρεσης και εκμετάλλευσης πετρελαίων της περιοχής, κινδυνεύει εγκαταλειφθεί πρόωρα, αφού - όπως δείχνουν τα πράγματα - από την KAVALA OIL, δηλαδή την εταιρία που δημιουργήθηκε για να παραλάβει το Β. ΠΡΙΝΟ και Ν. ΚΑΒΑΛΑ και πραγματοποίησε γεωτρήσεις, οι οποίες ήταν άκαρπες αποχωρεί ο κύριος μέτοχός της η ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός γιατί παραμένει παραχωρησιούχος της πετρελαιοφόρας περιοχής (Β. ΠΡΙΝΟΣ και Ν. ΚΑΒΑΛΑ) η DENISON και έχει υποβάλει πρόγραμμα εργασιών για το 2001;

Επίσης, καλείται ο κ. υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα παρακάτω στοιχεία:

  • Το πρόγραμμα εργασιών για το 2001, που πιθανά κατέθεσε η DENISON
  • Ποιος, ποιες ποσότητες και σε ποιες τιμές αγόρασε τους υδρογονάνθρακες, που εξορύχτηκαν από την KAVALA OIL το 2000 και γενικά ποια έσοδα είχε η εταιρία το χρόνο αυτό.
  • Ποια ποσά δόθηκαν με τη διανομή των κερδών της KAVALA OIL στο Συνεταιρισμό των εργαζομένων.
  • Πόσους εργαζόμενους απασχόλησε η KAVALA OIL καθώς και εργολάβοι και οι υπεργολάβοι της
  • Το πρόγραμμα εργασιών της KAVALA OIL για το 2001 καθώς και μέχρι το τέλος της σύμβασης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ