Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Συστάσεις για προσήλωση στη στρατηγική επιλογή του ευρωμονόδρομου...

...και για διαχωρισμό της «μεταναστευτικής πολιτικής» από την πορεία των παζαριών με τους δανειστές

Από τις κοινές δηλώσεις των Αλ. Τσίπρα - Δ. Αβραμόπουλου

Eurokinissi

Από τις κοινές δηλώσεις των Αλ. Τσίπρα - Δ. Αβραμόπουλου
Σαφή μηνύματα κόμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος, στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Δ. Αβραμόπουλος συνέδεσε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας με τη συμμετοχή στη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων και την Ευρωζώνη, δηλώνοντας με νόημα: «Δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει για τις επόμενες γενιές την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης».

Επιπλέον, συνέστησε εμμέσως πλην σαφώς στην κυβέρνηση «να μην συγχέεται το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ούτε να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, γιατί με αυτό τον τρόπο στέλνουμε λάθος μηνύματα στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ «είναι αποφασισμένη να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στις χώρες που βρίσκονται στην περιφέρειά της και αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση από τα μεταναστευτικά ρεύματα (...) Γι' αυτό η Ελλάδα πρέπει από την πλευρά της να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στα αναγκαία βήματα και προσαρμογές».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Προσβλέπουμε και εύχομαι να βρεθεί λύση, το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να επανέλθει η χώρα μας σε σταθερή πορεία και ήρεμα νερά και να ολοκληρώσει η κυβέρνηση και την κοινωνική και ανθρωπιστική πολιτική της».

«Αναμφίβολα η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής συνιστά προτεραιότητα για την Ευρώπη, όπως και μέσω του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ δημιουργούνται όροι ανάπτυξης για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας την εισροή «ζεστού» χρήματος για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο δε Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν - είχε την ευκαιρία ο κ. επίτροπος να μου μεταφέρει μήνυμα φιλίας, από την πλευρά του φίλου της Ελλάδας Ζακ - Κλοντ Γιούνκερ. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε και σκέψεις προκειμένου αυτή η εξελισσόμενη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

«Εθνική στρατηγική» μέσα στο αντιμεταναστευτικό «ευρωπαϊκό πλαίσιο»

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, επιχείρησαν και οι δυο τους να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχει η ίδια η ΕΕ για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, μέσω της συμμετοχής των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και μέσω της εκμετάλλευσης που υφίστανται στις χώρες τους και από τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

«Οπως είναι γνωστό, η μετανάστευση και η ασφάλεια των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Είναι για την Ελλάδα ζητήματα που αγγίζουν τη γεωπολιτική και στρατηγική της θέση, όπως επίσης και άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ προβληματίζεται ως προς την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης του Δουβλίνου, καθώς και ότι η Ελλάδα πρέπει «να αποκτήσει μία εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση, που θα ανταποκρίνεται στα κεκτημένα, αλλά και στους κανονισμούς της Ευρώπης».

Ο Αλ. Τσίπρας αρκέστηκε σε περιγραφές του προβλήματος και κατηγόρησε προηγούμενες πολιτικές επιλογές, «που δεν είχαν ως στόχο να διαμοιράσουν την ευθύνη». Προέτρεψε σε διαχείριση της μετανάστευσης από την ΕΕ στη βάση της έκφρασης αλληλεγγύης «προς τους ανθρώπους αυτούς που η πείνα και οι πόλεμοι τους διώχνουν από τα σπίτια τους και τους φέρνουν στις χώρες μας, όσο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση προς τις συνοριακές χώρες της».

«Αυτή η διπλή αλληλεγγύη είναι σήμερα ζητούμενο και για την Ελλάδα και για την Ενωση. Και για να γίνει πράξη θα πρέπει, ως ένα σημαντικό βήμα, να δούμε την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ (...) Συμφωνήσαμε με τον επίτροπο ότι η Ελλάδα χρειάζεται εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση μακράς πνοής, μακριά από μυωπικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς - στρατηγική ενταγμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, ευλογώντας το πλαίσιο εντός του οποίου αναπαράγονται οι αιτίες που εξωθούν στη μετανάστευση εκατομμύρια ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ