Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η κηδεία του σ. Γιάννη Μαυρομμάτη

Ο σ. Γιάννης Μαυρομμάτης
Ο σ. Γιάννης Μαυρομμάτης
Σήμερα, στις 15.15, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου, θα γίνει η κηδεία του παλαίμαχου κομμουνιστή, σ. Γιάννη Μαυρομμάτη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την Τρίτη 6 Απρίλη, σε ηλικία 92 ετών.

Για το θάνατο του σ. Γ. Μαυρομμάτη, η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τον παλαίμαχο αγωνιστή κομμουνιστή σ. Γιάννη Μαυρομμάτη, που "έφυγε" από τη ζωή την Τρίτη 6 Απρίλη, σε ηλικία 92 ετών.

Ο σ. Γ. Μαυρομμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, γιος προσφύγων από τη Σμύρνη, βγήκε από μικρός στη βιοπάλη και νέος, το 1942, οργανώθηκε στο ΚΚΕ, στους Αμπελόκηπους, όπου ανέλαβε υπεύθυνες κομματικές δουλειές και πήρε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, με συμμετοχή στον ΕΛΑΣ ως καπετάνιος λόχου.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα, διώκεται από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, διαφεύγει της σύλληψής του και δουλεύει παράνομα στις Κομματικές Οργανώσεις της Καλλιθέας και του Κουκακίου, ενώ το 1945 δικάζεται ερήμην του εις θάνατον.

Το 1946, καθώς ο σ. Γιάννης Μαυρομμάτης αναχωρούσε για να ενταχθεί στο Δημοκρατικό Στρατό, συνελήφθη, οδηγήθηκε στην Ασφάλεια και από τότε έως και το 1964 πέρασε αλύγιστος από τις φυλακές Αβέρωφ, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Καλαμίου, Αλικαρνασσού, Γιούρας και Βούρλων.

Με την αποφυλάκισή του, δούλεψε ως εργάτης σε σιδεράδικο και ανέλαβε υπεύθυνες θέσεις για το ΚΚΕ και την ΕΔΑ στην Καλλιθέα και την Αττική.

Ο σ. Γιάννης Μαυρομμάτης συνελήφθη ξανά την 21η Απρίλη του 1967 και εξορίστηκε στη Γιούρα, το Λακκί και το Παρθένι έως το Μάη του 1970. Από το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και τακτικό στο 12ο έως και στο 14ο.

Ο σ. Γιάννης Μαυρομμάτης, ανάμεσα στις φυλακές και τις εξορίες, πάλευε, σε όλες τις συνθήκες και με όλες τις μορφές του αγώνα, καθημερινά στη βιοπάλη ως εργάτης και για τη δικαίωση της τάξης του, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του τίμησε τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του Κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του σ. Γ. Μαυρομμάτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ