Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ»
Πραγματικός στόχος η απόκρυψη της αιτίας που έφερε τα μνημόνια

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης εγκρίθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα της Τρίτης από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής (156 ψήφοι υπέρ, 72 κατά, 22 «παρών») και με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των Μνημονίων». Τη σχετική πρόταση είχαν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν, ενώ το Ποτάμι ψήφισε «παρών». Συνολικότερα, όλη η συζήτηση στην Ολομέλεια χαρακτηρίστηκε από το κλίμα πόλωσης και κοκορομαχίας μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, με κύριο στόχο να σκιαστούν οι πραγματικές αιτίες που έφεραν τα μνημόνια.

Βγάζουν «λάδι» την πολιτική της ΕΕ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Θανάση Παφίλη, καταθέτοντας τη θέση του ΚΚΕ, να επισημαίνει: «Εμείς θα συμμετέχουμε στην Επιτροπή, όπως συμμετείχαμε σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές. Θα κάνουμε προσπάθεια με τις δυνάμεις που έχουμε, με τα στοιχεία που μπορούμε να έχουμε, να αποκαλύψουμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα μνημόνια. Ομως, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε. Θα ψηφίσουμε "παρών", γιατί διαφωνούμε ριζικά με το πολιτικό σκεπτικό που έχει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση που κρύβει τις πραγματικές αιτίες (...)

Τι κάνει, λοιπόν, η κυβέρνηση; Πρώτον, επιχειρεί να αποσιωπήσει το βασικό γεγονός - που είναι και γενικότερο πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα - ότι το μνημόνιο δεν ήταν η αιτία. Η κρίση στην Ελλάδα δεν ήρθε από το μνημόνιο. Ούτε στις άλλες καπιταλιστικές χώρες η κρίση ήρθε από τα μνημόνια. Ομως, συνολικά ο καπιταλιστικός κόσμος μαστιζόταν και μαστίζεται από μία κρίση η οποία είναι κρίση του ίδιου του καπιταλισμού. Αυτό το κρύβει και θεωρεί ότι το μνημόνιο έφερε το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος.

Δεύτερον, βγάζει λάδι την πολιτική της ΕΕ. Βγάζει λάδι ότι τα μέτρα του μνημονίου ήταν απαιτήσεις του κεφαλαίου - και του ελληνικού και του ευρωπαϊκού - όχι τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Απλώς, αυτά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε μία πορεία χρόνων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες, ήρθαν μετά την κρίση στην Ελλάδα μαζεμένα, με βίαιο, βάρβαρο τρόπο. Η βάση των μέτρων του μνημονίου ήταν απαιτήσεις του κεφαλαίου - και του ευρωπαϊκού - για να μπορέσει γενικότερα να ξεπεράσει την κρίση φορτώνοντάς την στους εργαζόμενους (...)

Λέτε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό "ό,τι και να κάνεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα, παρά μόνο μέσα στην ΕΕ και στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης". Τι άλλο πρέπει να δει ο ελληνικός λαός και οι λαοί της Ευρώπης από αυτό που λέγεται "Ευρωπαϊκή Ενωση" και "καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης"; Πού αλλού να πάει; Στα τάρταρα; Εχουν φτάσει στα σκουπίδια με ληγμένα.

Εδώ λοιπόν έρχεται η πρόταση του ΚΚΕ και λέει έξω από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, μονομερής διαγραφή του χρέους, ο λαός στην πραγματική εξουσία. Αυτή είναι η θέση μας συνολικά. Και εσείς σήμερα αυτό προσπαθείτε να αποφύγετε. Αλλά θα έρθει αργά ή γρήγορα».

Συνέχεια στον αποπροσανατολισμό και με την «Επιτροπή Αλήθειας»...

Εξάλλου χτες, με συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, ολοκληρώθηκε η 4ήμερη διαδικασία για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής με τον περιβόητο τίτλο «Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους». Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει τη διαδικασία αυτή, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τη χαρακτήρισε «κακόγουστη φάρσα» που στοχεύει να συγκαλυφτούν οι πραγματικές αιτίες δημιουργίας του χρέους και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις το διαχωρισμό του σε «καλό» και σε «κακό».

Στη διάρκεια της συνέντευξης, η πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η προσπάθεια συγκρότησης της επιτροπής συγκεντρώνει «τα πυρά και τις επιθέσεις εκείνων που αισθάνονται ότι αν κάποιος σηκώσει το καπάκι, αν κάποιος ξεσκεπάσει την αλήθεια τότε θα αναδειχθούν και οι ευθύνες ορισμένων που θέλουν να μετακυλήσουν στις πλάτες πολλών ένα ασήκωτο βάρος», αποκρύβοντας έτσι ότι η αιτία του χρέους είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων, ενώ πρόσθεσε ότι «με την αποκάλυψη της αλήθειας για το χρέος έχουμε να λυτρωθούμε ως ευρωπαϊκές κοινωνίες»! Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα και ο «ειδικός επιστήμονας» για τα δημόσια χρέη Ερ. Τουσέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ