Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρηματοδότηση από ΕΚΤ

Τη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), για μία ακόμη βδομάδα, ενέκρινε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, αυτήν τη φορά, εγκρίθηκε το σύνολο του ποσού που είχε ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), εξέλιξη που δείχνει την προχωρημένη διαβούλευση για το «κλείδωμα» της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Ετσι, η συνολική χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες φτάνει στα 73,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της ΤτΕ, το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει στο τέλος Φλεβάρη στα 140,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκροές των καταθέσεων συνεχίστηκαν τόσο το Μάρτη όσο και τις πρώτες ημέρες του Απρίλη, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να υποχωρήσουν περαιτέρω, στα 135 δισ. ευρώ.

Αντιλαϊκές διεργασίες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας «JP Morgan Chase», δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία ενδεχόμενη έξοδο. Κάνουμε συνεχώς ασκήσεις αντοχής της εταιρείας μας στις πιθανές επιπτώσεις που θα προέκυπταν από ένα τέτοιο συμβάν».

Από την πλευρά του, ο Ρεζά Μογκάνταμ, μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και σημερινό στέλεχος της «Morgan Stanley», δίνει έμφαση στην εφαρμογή λίγων αλλά σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Σε άρθρο στους «Finacial Times», επισημαίνει ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την άμεση ψήφιση νόμων όπως την «κατάργηση των γενναιόδωρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τον ΦΠΑ και την καθιέρωση αυστηρότερων μέτρων κατά της διαφθοράς». Σε «αντάλλαγμα», η Ευρωζώνη θα μπορούσε να προσφέρει επαρκή χρηματοδότηση για το επόμενο τρίμηνο, προκειμένου η κυβέρνηση να καλύψει τις εξωτερικές υποχρεώσεις της. Επίσης, ένα νέο πρόγραμμα που θα αποτελέσει το «σχέδιο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης για τα επόμενα 2-3 χρόνια»...

Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση 2,1% το Μάρτη

Ρυθμό υποχώρησης 2,1% εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός το Μάρτη του 2015 σε σχέση με το Μάρτη του 2014, ενώ στο τελευταίο δωδεκάμηνο (Απρίλης 2014 - Μάρτης 2015) καταγράφεται μείωση 1,6%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το επίπεδο τιμών λιανικής στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» ενισχύθηκε κατά 0,7%. Αντίθετα, ρυθμοί υποχώρησης καταγράφονται στη «στέγαση» με 6,4%, στην ένδυση - υπόδηση με 3,6% κ.α.

Ελαφρά άνοδος στη βιομηχανική παραγωγή

Αύξηση κατά 1,9% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής το Φλεβάρη του 2015 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2014 (έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη περσινή σύγκριση). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Γενάρη - Φλεβάρη 2015, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, παρουσίασε αύξηση κατά 0,9%, έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ