Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΤΑΜΙ
«Σχέσεις με Μόσχα εντός ευρωατλαντικού πλαισίου»

«Καλοδεχούμενες» χαρακτηρίζουν στο Ποτάμι τις «καλές σχέσεις» μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Ρωσίας, αρκεί να μην παρεκκλίνει η κυβέρνηση του ευρωατλαντικού πλαισίου. Ταυτόχρονα, καλούν την κυβέρνηση να παίξει «συνετά» στα παζάρια με τους «εταίρους» το γεωπολιτικό «χαρτί», την κομβική θέση της χώρας, τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί «προγεφύρωμα» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά όσα είπε χτες στη ΝΕΡΙΤ ο βουλευτής του μορφώματος Γ. Μαυρωτάς. Είναι «καλοδεχούμενες οι καλές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας» ανέφερε, εκτιμώντας παράλληλα ότι, «στο πλαίσιο των διμερών επαφών, ο πρωθυπουργός κατόρθωσε να μείνει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «συνέχειας» σε ζητήματα όπως τα ενεργειακά, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του Ποταμιού, Αλ. Μαλλιάς, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», είπε: «(...) Εύχομαι αυτή η επίσκεψη να φέρει απτά αποτελέσματα και να μη μείνουμε μόνο στις προθέσεις (...) Αν ήμασταν στη Μόσχα, η ανάλυση που θα κάναμε θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει σταθερή πορεία, αλλάζουν οι προτεραιότητές της ανάλογα με κάθε κυβέρνηση και οι θητείες των κυβερνήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι βραχύτερες. Οταν προγραμματίζουμε όμως έργα μεγάλης εμβέλειας, όπως τα ενεργειακά, είναι σαφές ότι η υλοποίησή τους χρειάζεται χρόνο, ο οποίος είναι πέραν της θητείας μιας κυβέρνησης. Βεβαίως είναι θετικό και πρέπει η Ελλάδα με όσες δυνατότητες της έχουν απομείνει να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το γεωπολιτικό χαρτί είναι πολύ ισχυρό και είναι το βασικό στοιχείο το οποίο έχουν αντιληφθεί κυρίως οι Αμερικάνοι πολύ πριν από τους Ευρωπαίους, εδώ και έξι χρόνια.Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βλέπουμε τις συνεχείς παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και προσωπικά του κου Ομπάμα προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων εταίρων μας (...) Πράγματι είμαστε σε μια κομβική θέση. Τα όσα, δε, συμβαίνουν στον περίγυρό μας, από τη Συρία, το Ιράκ κλπ., είναι ακριβώς στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ο ίδιος χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της κυβέρνησης «να προβάλλεις τη γεωγραφική σου θέση και τις διευκολύνσεις που παρέχεις στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και βεβαίως ότι είσαι το προγεφύρωμα της ΕΕ σε ένα χώρο που φλέγεται από πολέμους και από πρωτοφανή ανατροπή του status quo». Εξέφρασε, ωστόσο, ενστάσεις για λεχθέντα από κυβερνητικούς παράγοντες, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως τον Π. Καμμένο και τις δηλώσεις του περί διείσδυσης στην ΕΕ τζιχαντιστών αν καταρρεύσει η ελληνική καπιταλιστική οικονομία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλεξανδρούπολη, ιμπεριαλιστικός πολεμικός κρίκος (2019-06-08 00:00:00.0)
Η αναβάθμιση... (2017-08-29 00:00:00.0)
Γεμάτη ατζέντα (2017-03-14 00:00:00.0)
Η διαφάνεια τους μάρανε (2005-08-11 00:00:00.0)
Βαλκανικό προγεφύρωμα της "νέας τάξης" (1999-01-17 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητος ο Μπερνς στο νησί (1998-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ