Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Αυξάνεται το φορολογικό χαράτσι

Με τις νέες «αντικειμενικές» τιμές ζώνης της εφορίας, προκύπτουν αυξήσεις φόρου πάνω από 48% στην Αθήνα

Επιπλέον φορολογικό χαράτσι σε βάρος της λαϊκής κατοικίας αποφάσισε να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών μέσω της τεράστιας αύξησης του φόρου στις κατασκευές νέων κτιρίων και οικοδομών. Ειδικότερα, η απόδοση του φόρου θα γίνεται με τις νέες αναπροσαρμοσμένες μέσες τιμές ζωνών, με τις οποίες η εφορία προσδιορίζει το τεκμαρτό ελάχιστο κόστος κατασκευής. Χαρακτηριστικό της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι η αύξηση στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά είναι, σε σχέση με τις προηγούμενες αντικειμενικές τιμές κόστους του 1998, 48,2% και 45,6% αντίστοιχα! Υπέρμετρη επιβάρυνση αποφασίστηκε και για άλλες περιοχές, όπως για την Ανατολική Αττική (αύξηση 38,6%), τα Ιόνια Νησιά (22,6%) και τη Δυτική Αττική (19%).

Το τεκμαρτό κατασκευαστικό κόστος περιλαμβάνει την αξία των οικοδομικών υλικών με το ΦΠΑ καθώς και την αμοιβή εργασίας χωρίς τις ασφαλιστικές εισφορές. Το χαράτσι που επιβάλλει η κυβέρνηση θα μετακυλιστεί από τους κατασκευαστές στους αγοραστές νέων ακινήτων και σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα έχει εφαρμογή στα δικαιολογητικά έκδοσης αδειών που κατατίθενται στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες από τις 25 του Ιούνη 2001 και μετά.

Ελάχιστη τιμή κόστους για την περιοχή της Αθήνας είναι οι 375.000 δρχ. το τετραγωνικό μέτρο (από 253.000 το 1998). Ετσι, το κόστος κατασκευής διαμερίσματος 75 τ.μ., σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό, θα φτάσει τα 28,1 εκατ. δρχ. από περίπου 18,9 εκατ. δρχ. με τις προϊσχύουσες αντικειμενικές τιμές ζώνης και φορολογείται με συντελεστή 25%. Το φορολογικό χαράτσι με την εφαρμογή των νέων τιμών ξεπερνά τα 7 εκατ. δρχ. έναντι 4,7 εκατ. δρχ. με τις αντικειμενικές τιμές του 1998, δηλαδή προκύπτει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ύψους 2,3 εκατ. δρχ., τα οποία βέβαια θα μετακυλιστούν στον τελικό αγοραστή.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις αυτές αφήνουν στο απυρόβλητο τα μεγάλα ιδιωτικά έργα, τα οποία δεν υπάγονται στον αντικειμενικό προσδιορισμό και που επίσης φορολογούνται με πολύ χαμηλότερους συντελεστές.

Νέο φοροκυνηγητό σε μικρομεσαίους

Σε χτεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, παρουσία του υφυπουργού Απ. Φωτιάδη και εφοριακών από τα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα (ΤΕΚ), αποφασίστηκε να κλείσουν με συνοπτικούς φορολογικούς ελέγχους υποθέσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο να βεβαιωθούν μέχρι το τέλος του έτους φόροι ύψους 200 δισ. δρχ. Να σημειωθεί πως τα ΤΕΚ έχουν «αντικείμενο» επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο που ξεκινά από τα 25 εκατ. δρχ. και φτάνει μέχρι τα 350 εκατ. δρχ.

Η όποια «υστέρηση» διαπιστώνεται στα έσοδα είναι αποτέλεσμα των κατευθύνσεων που αποφασίστηκαν και θεσμοθετήθηκαν στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2001. Παράλληλα, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για το μεγάλο κεφάλαιο κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες που ισχύει από φέτος είναι αυτή που στερεί το δημόσιο από έσοδα δεκάδων δισ. δραχμών. Το γεγονός αυτό, της μείωσης του φόρου για το μεγάλο κεφάλαιο, αποσιωπάται επιμελώς προκειμένου να καλλιεργηθεί η παραφιλολογία της υστέρησης εσόδων και στη συνέχεια της περικοπής των δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ