Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να αυξηθούν τα τιμολόγια, για να κερδίσουν οι ιδιώτες

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προτρέπει την κυβέρνηση να αυξήσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε, όταν μπουν οι ιδιώτες στη ΔΕΗ, να καρπωθούν τα παχυλά κέρδη

Μέσα από την κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και, ταυτόχρονα, από το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), θα επιτευχθεί η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο διαβόητος ανταγωνισμός στον τομέα της ενέργειας. Αυτό άφησε να εννοηθεί σαφέστατα χθες ο Π. Κάπρος, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση έκθεσης της ICAP «Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα».

Η αναμόρφωση και η ...ορθολογικοποίηση των τιμολογίων, όπως είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, θα συντελέσει στην κατεύθυνση της τόνωσης της επενδυτικής δραστηριότητας των ιδιωτών επενδυτών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, κάτι το οποίο δε γίνεται τώρα, αφού τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι κάτω του κόστους παραγωγής και συνεπώς αποτρεπτικά για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων! Εντός των ημερών, η ΡΑΕ θα δημοσιεύσει τις προτάσεις της για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, που, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται στην κατεύθυνση της κατακόρυφης αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, και την περικοπή των εκπτώσεων, που γίνονται σε ομάδες του πληθυσμού, όπως οι πολύτεκνες οικογένειες κλπ. Βασική, όμως προϋπόθεση, είναι η ύπαρξη σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με ξεκαθαρισμένο και σταθερό θεσμικό πλαίσιο, που, σε συνδυασμό με την εξυγίανση (ιδιωτικοποίηση) των κρατικών εταιριών ενέργειας, θα δώσει τα κίνητρα για την ανάπτυξη ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, που θα στηριχτεί στην αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων.

Οι απόψεις του Π. Κάπρου ταυτίζονται απόλυτα με τις επιθυμίες των ιδιωτών - υποψηφίων ηλεκτροπαραγωγών - που θέλουν να επιβάλουν υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, ώστε όταν, με τη σειρά τους κατασκευάσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, να έχουν εξασφαλισμένη και υψηλή κερδοφορία. Τη στιγμή που είναι γνωστό και παραδεκτό από όλους ότι δεν υπάρχει κανένας ενεργειακός σχεδιασμός για την κάλυψη της σημαντικής αύξησης στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ο Π. Κάπρος σημείωσε ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν από την ιδιωτική παραγωγή!

Τώρα το πώς η χώρα θα είναι αυτάρκης στην παραγωγή ενέργειας, είναι ένα μεγάλο ζήτημα, και μάλιστα όταν ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, αναφέρει ότι η ηλεκτροπαραγωγή στο εξής θα πρέπει να γίνεται με φυσικό αέριο. Με αυτή τη λογική, η χώρα θα βρεθεί πλήρως εξαρτημένη από ενεργειακές πρώτες ύλες, όταν υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα λιγνίτη και έρμαιο των διακυμάνσεων της τιμής των εισαγόμενων καυσίμων. Η απάντηση, αν και ακούσια, ήρθε στον ίδιο χώρο, από τον διευθυντή Στρατηγικής και Προγραμματισμού της ΔΕΗ Δ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, αναφερόμενος στο έργο και τα μεγέθη της ΔΕΗ, σημείωσε ότι «πέρυσι το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προήλθε από το λιγνίτη. Εάν δεν υπήρχε αυτό το μέγεθος παραγωγής από λιγνίτη, με την περσινή κατακόρυφη αύξηση της τιμής των υγρών των καυσίμων, η κατάσταση θα μετατρεπόταν σε τραγική».

Αναφορικά με τα μεγέθη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τους Ελληνες, και με βάση τη μελέτη, αποδεικνύεται ότι οι Ελληνες, στην πραγματικότητα, δε σπαταλούν ηλεκτρική ενέργεια. Φαίνεται, όμως, κάτι τέτοιο, διότι - όπως είπε και ο Π. Κάπρος - η κατανάλωση συγκρίνεται με το κατά κεφαλήν εισόδημα, που, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, είναι χαμηλό. Οταν, όμως, αυτοί οι «φωστήρες» μιλάνε για σύγκλιση των τιμολογίων με τα αντίστοιχα της ΕΕ, τότε ουδείς κάνει λόγο για τα χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων, αφού προέχει το κέρδος των μεγαλοκαρχαριών.

Οι πρώτες 42 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για έργα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά) δόθηκαν χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη. Σύντομα αναμένεται εισήγηση της ΡΑΕ για την έκδοση και άλλων αδειών παραγωγής, προκειμένου - όπως αναφέρεται από το υπουργείο Ανάπτυξης - οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να ετοιμαστούν για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχονται οι μεγάλες ανατιμήσεις στο ρεύμα (2012-10-31 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί υπό τη «σκιά» του μνημονίου (2010-07-23 00:00:00.0)
Στεριώνουν οι βάσεις της «απελευθέρωσης» των αγορών (2007-01-28 00:00:00.0)
Προκλητικοί εκβιασμοί με την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας (2003-05-07 00:00:00.0)
Ενεργειακός σχεδιασμός με εισαγόμενο καύσιμο! (2003-03-14 00:00:00.0)
Ολα για τις πολυεθνικές του κλάδου (2002-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ