Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Διεκδικεί μερτικό στο διεθνή ανταγωνισμό

Στο επίκεντρο η οικονομική Κοινότητα και οι κόντρες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

«Οι παγκόσμιοι επενδυτές έχουν από καιρό στραφεί προς την Ινδία και την Κίνα. Αλλά η ASEAN (σ.σ. Asociation of Southeast Asian Nations - Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) μπορεί και θα έπρεπε να αναδειχθεί σε "τρίτη δύναμη" στην περιοχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ναζίμπ Ραζάκ, στην ομιλία με την οποία χτες «άνοιξε» τη Σύνοδο Κορυφής της ΑSEAN που γίνεται στη χώρα του.

«Η δυναμική μας εξάλλου είναι τεράστια. Εχουμε ήδη το τρίτο μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό του κόσμου... Η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη μας κάνει μια από τις πιο ισχυρές και δυναμικές περιοχές», πρόσθεσε ο Ραζάκ, που πρότεινε μεταξύ άλλων να καθιερωθεί κοινή ώρα σε όλες τις χώρες της ASEAN ώστε να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις.

Η 26η Σύνοδος της ASEAN (συμμετέχουν σε αυτή Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες) γίνεται σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί οξύνονται στην κρίσιμη γεωπολιτικά και οικονομικά Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην οποία πολλά μέλη της Ενωσης έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα (αλλά και μεταξύ τους).

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται η υπό δημιουργία οικονομική Κοινότητα της ASEAN, που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της σύσφιξης της συνεργασίας των μονοπωλίων της περιοχής, του συντονισμού της αντεργατικής τους επίθεσης και της έντασης του ανταγωνισμού με άλλα μονοπωλιακά κέντρα που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ακόμα, στο πλαίσιο της συνόδου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών, ενώ στην ατζέντα ξεχωρίζει ο «κώδικας δεοντολογίας» για τη «συμπεριφορά» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα που είναι υπό διαπραγμάτευση.

Η στάση της Κίνας μεγαλώνει τους «προβληματισμούς», ωστόσο κάθε πλευρά καθορίζει τη στάση της συνυπολογίζοντας το «βάρος» που οικονομικά και πολιτικά έχει το Πεκίνο για όλη τη «γειτονιά». Γι' αυτό και ο Ραζάκ αναφέρθηκε στην «ανησυχία» που οι πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα προκαλούν (δημοσιεύματα εμφανίζουν την Κίνα να προχωρά επιχωματώσεις σε διάφορα σημεία - κλειδιά), προσθέτοντας ότι η ASEAN πρέπει να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις «με προληπτικό, αλλά επίσης θετικό και εποικοδομητικό τρόπο».

  • Στο μεταξύ, η μαλαισιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 12 άτομα, ηλικίας 17 - 41 ετών, που φέρεται να συνδέονται με το «Ισλαμικό Κράτος» και να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε περιοχές μέσα και κοντά στην πρωτεύουσα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ