Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 7,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Οδύνη για τα χιλιάδες θύματα οργή για τις ελλείψεις προστασίας

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά, τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν προσεγγίσει ακόμα τις απομακρυσμένες περιοχές. Την τραγωδία μεγαλώνουν οι τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία

Οσοι επιβίωσαν αποτεφρώνουν τους αγαπημένους που έχασαν
Οσοι επιβίωσαν αποτεφρώνουν τους αγαπημένους που έχασαν
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Οι νεκροί και οι τραυματίες αυξάνονται δραματικά όσο περνούν οι ώρες από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, που γύρω στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) του περασμένου Σαββάτου συγκλόνισε όλο το Νεπάλ αλλά και μια σειρά γειτονικές χώρες. Μέχρι χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο καταγεγραμμένος αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 3.900 και των τραυματιών τους 6.500. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού ειδικά στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δεν έχει καν ξεκινήσει η καταγραφή των αποτελεσμάτων και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σωστικά συνεργεία.

Η τεράστια ένταση του σεισμού (υπολογίζεται στα 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ) και το μικρό εστιακό βάθος γιγάντωσαν το «χτύπημα» που δέχτηκε ο λαός της χώρας των 26,5 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία υπάρχουν μεγάλη σεισμική δραστηριότητα, αλλά και πολύ κακές κατασκευές. Την ίδια στιγμή, η οργή για τα χιλιάδες θύματα μεγαλώνει καθώς γίνεται φανερή η έλλειψη στοιχειώδους αντισεισμικής προστασίας. Κι αυτό καθώς, όσο κι αν πολλοί επιμένουν από το Σάββατο να αναλύουν μόνο πόσο «ανυπεράσπιστη» γίνεται η ανθρωπότητα μπροστά στις φυσικές καταστροφές, είναι ολοφάνερο ότι ο λαός του Νεπάλ πληρώνει με τη ζωή του την ανυπαρξία ασφαλών υποδομών και μέτρων πρόληψης που μπορούν να εξασφαλιστούν, με δεδομένη την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη που υπάρχει στον 21ο αιώνα.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην πρωτεύουσα
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην πρωτεύουσα
Από το σεισμό επίσης προκλήθηκαν χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια, μεταξύ άλλων κορυφών και στο Εβερεστ. Μάλιστα, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 ορειβάτες. Νεκροί αναφέρθηκαν και σε γειτονικές χώρες, όπως Κίνα (Θιβέτ και αλλού), Ινδία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, που χτες έφταναν τους 66. Οι μετασεισμοί ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, όπως ένας 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ που την Κυριακή σκόρπισε και πάλι τον πανικό.

Ισοπεδώθηκαν ολόκληρα χωριά

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι φωτογραφίες, μαρτυρίες και ανταποκρίσεις που φτάνουν από την ασιατική χώρα: Πολυώροφα κτίρια κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά σαν χάρτινοι πύργοι. Ιστορικά μνημεία που προστατεύει η ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως η πλατεία Ντέρμπαρ στο κέντρο του Κατμαντού, που θεωρούνταν μνημείο «συμβίωσης» διαφορετικών θρησκειών, υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Μέλη σωστικών συνεργείων ψάχνουν στα συντρίμμια με τα χέρια. Γιατροί χειρουργούν μικρά παιδιά μέσα σε τέντες αφού τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα. Δεκάδες χιλιάδες άστεγοι είναι αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες και τις επιδημίες καθώς τα αποθέματα τροφών, φαρμάκων και ηλεκτρικού ρεύματος εξαντλούνται. Ανταποκριτές και μέλη «οργανώσεων αρωγής» που πέταξαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού (μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας) περιγράφουν εικόνες πλήρους ισοπέδωσης. Στις πλατείες έχουν ξεκινήσει αποτεφρώσεις σορών ενώ οι επιζώντες πασχίζουν να επιβιώσουν με τη βοήθεια που άρχισαν να στέλνουν μια σειρά κυβερνήσεις την Κυριακή, αφού άνοιξε το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας που είχε αρχικά κλείσει.

Κανείς όμως δεν μπορεί να μιλήσει απλά για «μια τεράστια φυσική καταστροφή». Τα ίδια τα αστικά ΜΜΕ κατέγραφαν ότι η πρωτεύουσα είναι χτισμένη σε αποξηραμένη λίμνη, κάτι που μεγαλώνει τη σαθρότητα του εδάφους. Η πλειοψηφία των κτιρίων δεν πληροί βασικούς κανόνες ασφαλείας. Ο λαός του Νεπάλ φορτώνεται τις συνέπειες μιας πολιτικής που για κάθε 10.000 κατοίκους διαθέτει μόλις... 2,1 γιατρούς και 50 νοσοκομειακές κλίνες, που έχει εκτοξεύσει την ανεργία στο 46%.

Στο μεταξύ, υπολογίζεται ότι η ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών θα κοστίσει πάνω από 5 δισ. δολάρια (περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας). Μια σειρά κυβερνήσεις και διακρατικές ενώσεις (όπως και η ΕΕ) προσέφεραν οικονομική βοήθεια, ενώ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έτρεξε να αναλάβει ρόλο «σωτήρα» δηλώνοντας ότι ένα κλιμάκιο του Ταμείου είναι έτοιμο «να αποτιμήσει τη μακροοικονομική κατάσταση και να προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ