Πέμπτη 28 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Κοινή η μάχη» σε Συρία και Ιράκ λέει ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Συρία και Ιράκ δίνουν την ίδια μάχη, αλλά οι στρατοί τους δεν έχουν ακόμη συντονίσει τις ενέργειές τους στο επιθυμητό επίπεδο» σημείωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μοάλεμ. Σε επόμενο σημείο, ο Σύρος υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει αυταπάτες για τις επιδιώξεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και ότι έχει «ψευδαισθήσεις» όποιος τρέφει ελπίδες πως οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους κινούνται κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», παρατηρώντας ότι η υποστήριξη που έδειχναν τον περασμένο χειμώνα για τη στήριξη των Σύρων Κούρδων στο Κομπανί της βόρειας Συρίας «έχει εξατμιστεί». Ανέφερε, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό, «το γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν» την πτώση της Παλμύρας και του Ραμάντι στα χέρια των τζιχαντιστών.

Αντίθετα, εκπρόσωπος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας σε βάση στο Κατάρ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν την αεροπορική κάλυψη» των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, όχι μόνο στη δυτική επαρχία Ανμπαρ, αλλά και σε «άλλες περιοχές του Ιράκ».

Οι Ιρακινοί, από την άλλη, διαπίστωσαν ότι η προχτεσινοβραδινή αμμοθύελλα που σάρωσε την πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπαρ, Ραμάντι, και άλλες πόλεις όπως η Φαλούτζα, απέβη σε βάρος τους, καθώς όχι μόνο εμπόδισε την ουσιαστική έναρξη της επιχείρησης αντεπίθεσης για την ανακατάληψη του Ραμάντι, αλλά λειτούργησε και ως προκάλυμμα για την εξαπόλυση μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας των τζιχαντιστών σε βάρος του ιρακινού στρατού, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 17 Ιρακινών στρατιωτικών.

Στο μεταξύ, στην Παλμύρα της ανατολικής Συρίας, ο διοικητής των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» προσπάθησε να καθησυχάσει, λέγοντας σε τοπικό ραδιοσταθμό ότι τα μνημεία της αρχαίας πόλης δε θα καταστραφούν, γιατί δε φέρουν είδωλα. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν το αρχαίο αμφιθέατρο της Παλμύρας, για να εκτελέσουν 20 Σύρους αιχμαλώτους.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας έδιωξαν τους τζιχαντιστές από 14 χριστιανικά ασσυριακά χωριά, τα οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους από τον περασμένο Φλεβάρη, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις 10 ημερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ