Πέμπτη 28 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες επαφές για άσκηση «πίεσης» στη ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Συνάντηση στη Σεούλ για την αναζήτηση τρόπων να ασκηθεί νέα «πίεση» στη ΛΔ Κορέας είχαν αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον (και όχι μόνο) ιεραρχεί υψηλά τις προσπάθειές της να επιδρά αποφασιστικά στις «ισορροπίες» και τις εξελίξεις σε Ασία - Ειρηνικό.

«Διεξαγάγαμε συγκεκριμένες συζητήσεις για τρόπους αποτροπής στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και αύξησης της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων», δήλωσε σύμφωνα με το «Ρόιτερς» ο αρμόδιος Νοτιοκορεάτης επικεφαλής διαπραγματευτής Χγουάνγκ Τζουν-κουκ.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στις λεγόμενες «εξαμερείς επαφές» Σουνγκ Κιμ ανέφερε ότι αυτή τη βδομάδα θα συναντήσει Κινέζους αξιωματούχους, με στόχο την επανέναρξη των επαφών μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ΛΔ Κορέας. Οι επαφές είχαν ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (πλέον έχουν σταματήσει από το 2009) παλιότερα με πρωτοβουλία της Κίνας και «στόχο» την εύρεση ειρηνικής λύσης στο ζήτημα της «αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου, και στην εξέλιξή τους έγιναν ένα ακόμα «πεδίο» έκφρασης διάφορων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και αντιθέσεων.

«Κατά μία εννοια, δε μας άφησαν (η ΛΔ Κορέας) άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε την πίεση πάνω της... Νομίζω ότι οι Κινέζοι αντιλαμβάνονται ως προεδρεύοντες της εξαμερούς διαδικασίας, ότι έχουν ειδική ευθύνη...», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πριν από μερικές μέρες, ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, που έκανε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο είχε δηλώσει ότι ΗΠΑ - Κίνα επεξεργάζονται σχέδια νέων κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ