Πέμπτη 28 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
«Το Κυπριακό δεν είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και κατοχής»

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται ο πραγματικός χαρακτήρας του προβλήματος

Ενδεικτικές του πλαισίου, μέσα στο οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είναι οι χτεσινές απαράδεκτες δηλώσεις, που έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζον Κόνινγκ, ο οποίος δε θεωρεί ότι «το Κυπριακό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς. Δεν θεωρώ αυτό ως την ουσία του κυπριακού προβλήματος».

Οσο κι αν οι δηλώσεις έγινε προσπάθεια να εμφανιστούν ως «προσωπική άποψη», είναι σίγουρο ότι αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα και τους πολύμορφους εκβιασμούς με τα οποία ιμπεριαλιστικά κέντρα θα «μεσολαβήσουν» για την «επίλυση του προβλήματος», παραγνωρίζοντας πλευρές που θα δυσκολέψουν το συμβιβασμό που απαιτούν τα επιχειρηματικά σχέδια για να προχωρήσουν.

Ο Κόνινγκ, που έκανε τις δηλώσεις μιλώντας σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ισχυρίστηκε ότι «η ουσία του Κυπριακού δεν είναι η παρουσία (στην Κύπρο) σαράντα χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών». Απευθυνόμενος στους Κυπρίους πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω ότι έχω συναντήσει έναν Τουρκοκύπριο - ίσως υπάρχουν μερικοί εκεί έξω - που να πιστεύει πραγματικά ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα πρέπει να πετύχετε την ειρήνη. Ετσι θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο πώς και αυτοί βλέπουν το κυπριακό πρόβλημα». Ακόμα, έκανε λόγο για «τις πιο ελπιδοφόρες συνθήκες», μέσα στις οποίες ξεκίνησαν οι συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί και όλο νόημα επισήμανε ότι «πέρα από τις ακτές του νησιού, υπάρχει αναταραχή, διχόνοια, κίνδυνος», για να στηρίξει το επιχείρημα που προτάσσει και η κυπριακή αστική τάξη ότι η χώρα πρέπει να αποτελέσει «πυλώνα (σ.σ. της ιμπεριαλιστικής) σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις Κόνινγκ προκάλεσαν την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, να κάνει λόγο για «απαράδεκτη δήλωση» που «παραγνωρίζει και είναι σε πλήρη αντίθεση με ιστορικά γεγονότα». Τέτοιες δηλώσεις, συνέχισε ο ίδιος, «δημιουργούν προβλήματα στον εν εξελίξει διάλογο και σε μεγάλο βαθμό είναι τέτοιες δηλώσεις που για χρόνια εμποδίζουν την ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό». Σε ερώτηση για το αν η Λευκωσία θα προχωρήσει σε διάβημα ή διαμαρτυρία προς την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος επέλεξε να αναφέρει μόνο ότι το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και να πει ότι οι δηλώσεις δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες παρά το ότι εξέφραζαν προσωπική άποψη. «Μνημείο θρασύτητας και πρόκλησης» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κόνινγκ ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτές είναι «προσβολή για την αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη, βέβαια, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αφού δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται ή προσπερνάται προκλητικά ο αληθινός χαρακτήρας του Κυπριακού. Τον περασμένο Γενάρη, ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι «τα Ηνωμένα Εθνη ουδέποτε κάνουν λόγο για τουρκική κατοχή» είχε πει ότι πρέπει να διαχωρίζουμε τις «ιστορικές πραγματικότητες» από το στόχο για την «επίτευξη μιας συνολικής λύσης».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο NTV, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι «Εάν βγει ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό θα λυθεί. Θα γίνει ένα βήμα τόσο από την βόρειο Κύπρο όσο και από την νότιο για δύο συνιστώσες πολιτείες. Αυτή είναι η ευχή μας αλλά να το πω καθαρά ότι εμείς ποτέ δεν θα αφήσουμε τα εγγυητικά μας δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ