Κυριακή 7 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Διευκολύνσεις» από το ΔΝΤ

Στο μεταξύ, αίτημα ενοποίησης των 4 δόσεων του Ιούνη προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ, κατέθεσε η συγκυβέρνηση, με στόχο να πληρωθεί όλο το ποσό σε μία δόση, στις 30 Ιούνη.

Το ΔΝΤ ενέκρινε το αίτημα και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Σύμφωνα με απόφαση που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ από τα τέλη της δεκαετίας του '70, τα κράτη - μέλη του ΔΝΤ δύνανται να ενοποιήσουν πολλές πληρωμές δόσεων σε μία, σε ορίζοντα μηνός».

Η απόφαση της Ελλάδας να πληρώσει συνολικά και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δόσεις του Ιούνη για τα δάνεια στην πλευρά του ΔΝΤ, «είναι συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ και δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως η εν λόγω απόφαση δε δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιούνη, λήγει η παράταση του μνημονίου στη σημερινή μορφή, σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ (20/2). Παράλληλα, στο προσκήνιο έρχονται και σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του τρέχοντος μνημονίου, ενδεχόμενο το οποίο επίσης προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας, άρα και αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να ανοίξει η χρηματοδότηση προς το ελληνικό αστικό κράτος και τους τραπεζικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ