Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Επανεξετάζεται ο φάκελος από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Με την κατάθεση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεση του σκανδάλου της «ΖΗΜΕΝΣ», Σ. Βαλυράκη, ξεκίνησε η επανεξέταση του σκανδάλου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο Σ. Βαλυράκης, στο διά ταύτα, επισήμανε ότι ένα ολόκληρο κράτος στήριζε τη «ΖΗΜΕΝΣ», η οποία, όπως είπε, λειτουργούσε ως «κράτος εν κράτει», που μπορούσε και «ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις». Τόνισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όχι μόνο δεν είχε καμία ουσιαστική βοήθεια από το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη, προσθέτοντας μάλιστα ότι «υπάρχει ακινησία απαράδεκτη από τη Δικαιοσύνη και αρνήσεις έρευνας από το Κοινοβούλιο, με το πρόσχημα ότι εφόσον ερευνά η Δικαιοσύνη, η Βουλή δεν μπορεί να κάνει τίποτα», προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη για να μη θιγούν πολιτικά πρόσωπα.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι και πρόεδρος της Επιτροπής, προανήγγειλε ότι θα κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Θα κληθεί, όπως σημείωσε, ως πρώην υπουργός Οικονομικών, επειδή υπέγραψε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και την πολυεθνική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επισήμανε ότι αν έχει νόημα η επανεξέταση της υπόθεσης της «ΖΗΜΕΝΣ», είναι για να διεκδικηθούν από τη χώρα μας αποζημιώσεις από αυτή την υπόθεση. Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, επισήμανε ότι ήταν απαράδεκτος. «Οποιος θα διαβάσει τι γράφει αυτός ο συμβιβασμός, θα δει ότι "ξεπλύθηκε" η "ΖΗΜΕΝΣ", η οποία έχει καταδικαστεί για σκάνδαλα σε 120 χώρες, ωστόσο μόνο η Ελλάδα δίνεται η εντύπωση ότι δε διεκδικεί τίποτα από πουθενά».

«Αποδεικνύεται, πρόσθεσε, ότι ο υπέρτατος νόμος με τον οποίο κυβερνάτε -είπαμε τότε στην κυβέρνηση- και τον οποίο υπηρετείτε, είναι ο κυνικός, ο ωμός, ο γεμάτος αίμα δρόμος του κέρδους, του χρήματος, του κεφαλαίου. Αυτή είναι η ιστορία. Για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα γενικότερα, δεν ήθελαν να έρθουν σε σύγκρουση με δεδομένη την κατάσταση στην ΕΕ, ενώ ακούστηκαν και φωνές ότι πήγαν σε αυτό το συμβιβασμό γιατί τους απείλησαν από τη "ΖΗΜΕΝΣ" ότι θα ανοίξουν το στόμα τους σε ποιους έδωσαν λεφτά.

Ομως, ο βασικός λόγος, κατά τη γνώμη μας, είναι η συνολικότερη αντίληψη που υπάρχει, όχι μόνο γι' αυτό, αλλά για πολλά άλλα σκάνδαλα. Οσο ήταν έγκλημα οι διάφορες συμφωνίες που έγιναν και που δέσμευσαν για πολλά χρόνια τη χώρα μας, άλλο τόσο έγκλημα και μάλιστα μεγάλου μεγέθους είναι και αυτός ο συμβιβασμός, που δεν το πιστεύαμε όταν το διαβάσαμε. Εχει να κάνει με τα γενικότερα θέματα, πώς λειτουργεί και το ίδιο το σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ