Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κίνδυνος η διασπορά ανακυκλωμένου ουρανίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αντιμέτωποι με τους κινδύνους που απειλούν την υγεία αλλά και με σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας της μόλυνσης είναι χιλιάδες άνθρωποι - πολλοί περισσότεροι απ' ό,τι αρχικώς εκτιμάτο - εξαιτίας του πλουτωνίου και άλλων πολύ ραδιενεργών στοιχείων που βρίσκονται στις ποσότητες του ουρανίου που ανακυκλώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια, όπως γράφει σε χτεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα USA Today, αναφερόμενη στα πορίσματα των τελευταίων ομοσπονδιακών εκθέσεων αλλά και σε πλήθος εγγράφων σχετικών με το ανακυκλωμένο ουράνιο.

Οι περίπου 250.000 τόνοι ανακυκλωμένου ουρανίου, που διακινήθηκαν σε διάφορα σημεία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό σε πλείστα σημεία όπου και οι αμερικανικές βάσεις, από το 1952 έως το 1999, έτος που οι μεταφορές σταμάτησαν εξαιτίας των αποκαλύψεων ότι ήταν μολυσμένο με πλουτώνιο και άλλα ραδιενεργά στοιχεία, είναι η διπλάσια ποσότητα απ' ό,τι εκτιμάτο πριν από δύο χρόνια. Το υλικό αυτό μάλιστα διοχετεύτηκε σε πολύ περισσότερες τοποθεσίες απ' ό,τι αρχικώς είχε αποκαλυφθεί και μεταξύ αυτών περισσότερα από 100 ομοσπονδιακά εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες και πανεπιστήμια, αν και η συντριπτική του πλειοψηφία επαναπροωθήθηκε για να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων ή ως πρώτη ύλη σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η USA Today γράφει ότι ορισμένα από τα σχετικά έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση στη διάρκεια της άνοιξης, χωρίς όμως να γίνει ιδιαίτερη συζήτηση. Αλλα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν ύστερα από πρωτοβουλία της οργάνωσης «Freedom of Information Act». Ο λόγος αποσιώπησής τους;

Πιθανώς το γεγονός ότι οι μελέτες αποδεικνύουν πως χιλιάδες εργαζόμενοι, περισσότεροι απ' ό,τι αρχικώς εκτιμάτο, εκτέθηκαν παρά τη θέλησή τους στον κίνδυνο της ραδιενέργειας, γεγονός που αύξησε τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνους και άλλες ασθένειες. «Το υλικό αυτό έχει προωθηθεί σε πολύ περισσότερες περιοχές και έχει μολύνει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων», θα δηλώσει ο Ρόμπερτ Αλβάρες, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη μελέτη που συντάχθηκε, και προσθέτει: «Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε να εκτιμήσουμε την έκταση που έλαβε αυτή η μόλυνση και να καθορίσουμε τους κινδύνους που πιθανώς προκύπτουν για την υγεία των ανθρώπων». Γι' αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα το ομοσπονδιακό πρόγραμμα αποζημιώσεων για εργαζόμενους που προσβλήθηκαν από διάφορες ασθένειες απασχολούμενοι σε μονάδες πυρηνικών όπλων. Η διασπορά του ουρανίου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα σε ορισμένες από τις τοποθεσίες που μόλις τώρα αποκαλύπτεται ότι είχαν μεταφερθεί ραδιενεργά στοιχεία, γεγονός που αναμένεται ότι θα περιπλέξει περαιτέρω τα σχέδια για τον καθαρισμό των περιοχών αυτών.

Στις αμερικανικές βάσεις ανά την υφήλιο

Οπως προαναφέρθηκε, η μεγαλύτερη ποσότητα του ανακυκλωμένου ουρανίου διοχετεύτηκε στο πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων, ή χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ομως, χιλιάδες τόνοι χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε διάφορες άλλες δραστηριότητες - από την ακαδημαϊκή έρευνα, μέχρι την κατασκευή της θωράκισης αρμάτων μάχης. Οπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε, για τα βλήματα και τις οβίδες από απεμπλουτισμένο ουράνιο, που χρησιμοποιήθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τον πόλεμο του Κόλπου, και θεωρείται ότι η διασπορά τους προκάλεσε αυτό που ονομάστηκε σύνδρομο του Κόλπου, αλλά και στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ σε Σερβία, Βοσνία.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα υλικά αυτά περιέχουν πολύ μικρές συγκεντρώσεις ουρανίου, άρα στην ουσία ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος από εκείνον που προκαλείται από το φυσικό ουράνιο. Ομως, σε ορισμένα εργοστάσια το ανακυκλωμένο ουράνιο χρησιμοποιήθηκε με τρόπο που ευνοούσε τη συγκέντρωση των ραδιενεργών στοιχείων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για όσους ήρθαν σε επαφή με το στοιχείο αυτό, γράφει η εφημερίδα USA Today.

Ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι κίνδυνος από το απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την USA Today, για να ισχυροποιούν και κάνουν εξαιρετικά διατρητικά τα βλήματα και τις οβίδες. Τη στιγμή μάλιστα που έγγραφο του υπουργείου Ενέργειας αναφέρει πως τέτοιου είδους όπλα, από σφαίρες μέχρι βόμβες, έχουν αποσταλεί και μεταφερθεί σε 50 τουλάχιστον αμερικανικές βάσεις, τόσο μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Σε Ασία, Αυστραλία και Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ