Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε αναζήτηση διαμεσολαβητών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Η σκιά του Μπιν Λάντεν απλώνεται και στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας

Αλλη μια κηδεία Παλαιστινίου που εξελίχτηκε σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Associated Press

Αλλη μια κηδεία Παλαιστινίου που εξελίχτηκε σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΑΖΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Λίστα «παραπόνων» αναμένεται να καταθέσει στην αμερικανική προεδρία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν με θέμα τις παλαιστινιακές παραβιάσεις της αμερικανοτευχθείσας εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, το Ισραήλ συμμερίζεται, όπως φαίνεται, τις «αντιτρομοκρατικές» αμερικανικές ανησυχίες, και εισέρχεται και αυτό με τη σειρά του στη φημολογία περί δράσης του τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν. Από την άλλη πλευρά, ο αραβικός κόσμος πιέζει για ολοένα και μεγαλύτερο διαμεσολαβητικό ρόλο της ΕΕ, καταγγέλλοντας τη μεροληπτική στάση των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα πνεύματα κάθε άλλο παρά εκεχειρία δε θυμίζουν στα αυτόνομα εδάφη και στο Ισραήλ.

Καταγεγραμμένες σε λίστα όλες τις παλαιστινιακές παραβιάσεις της εκεχειρίας σύμφωνα με την ισραηλινή οπτική γωνία αναμένεται να παρουσιάσει στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έφθασε χτες στην Ουάσιγκτον. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος, λίγες ώρες αργότερα, θα αρχίσει τη νέα περιοδεία του στην περιοχή. Ο Σαρόν, που έφθασε οργισμένος στην Ουάσιγκτον από τη φάρσα για τοποθέτηση βόμβας στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κατά την αναχώρησή του από το Ισραήλ, φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από την αμερικανική προεδρία την άσκηση νέων πιέσεων προς την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και να εκθέσει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει πλέον στη διατήρηση της εκεχειρίας.

Ενισχύοντας περαιτέρω το κλίμα «τρομο-λαγνείας» προκειμένου να υποστηριχτεί και η «δύσκολη αποστολή» της αυτοσυγκράτησης για την ισραηλινή ηγεσία, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, που συνοδεύει τον Σαρόν, δήλωνε, χτες, ότι το Ισραήλ έχει γίνει «στόχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν». Σύμφωνα με τον Μπεν Ελιέζερ, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία ότι ο καταζητούμενος, διεθνώς, τρομοκράτης αποπειράται να στήσει το δίκτυό του στο Ισραήλ, ενώ στόχος του δεν είναι μόνο τα ισραηλινά συμφέροντα αλλά και τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά.

Οι δηλώσεις του Μπεν Ελιέζερ συνέπεσαν με την απομάκρυνση των αμερικανικών ναρκαλιευτικών από το Μπαχρέιν αλλά και το γεγονός ότι ολόκληρος ο αμερικανικός στόλος στον Κόλπο έχει τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού μετά από «πληροφορίες για δράση του Μπιλ Λάντεν». Οι ισραηλινοί και αμερικανικοί ισχυρισμοί διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από εκπρόσωπο του Μπιλ Λάντεν στο Λονδίνο.

Αραβικά βλέμματα στην ΕΕ

«Ηθική και πολιτική υπευθυνότητα» απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχει η ΕΕ, εξαιτίας και της ιδιαίτερης σχέσης που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της, υποστήριξε σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Financial Times», ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Διάδοχος Αμπντουλάχ. Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος επέκρινε τη «μονόπλευρη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ» και επισήμανε ότι η ΕΕ μπορεί καθοριστικά να αποσοβήσει την κλιμάκωση της βίας γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου στην περιοχή. Ο Αμπντουλάχ, όπως και πολλοί άλλοι Αραβες ηγέτες, επέμεινε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού.

Ανάλογου περιεχομένου παρατηρήσεις φιλοξενήθηκαν, χτες, και στον κυβερνητικό αιγυπτιακό Τύπο, όπου υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα οι ΗΠΑ να προσανατολιστούν στην προοπτική της πολιτικής λύσης. Τα ίδια αιτήματα αναμένεται να υποβάλλει στον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και στον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ, που άρχισε, χτες, τριήμερη περιοδεία στη χώρα. Η άφιξη Ασαντ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις φιλειρηνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, με αιχμή του δόρατος την εβραϊκή φιλειρηνική οργάνωση Διεθνή Ενωση Εβραίων για την Ειρήνη. Με ανακοίνωσή της, κατηγορεί τον Ασαντ για αντισημιτισμό με αφορμή δηλώσεις του κατά των Εβραίων γενικά αλλά αντιτίθεται και στην προγραμματισμένη για τις 5 Ιούλη, επίσκεψη Σαρόν χαρακτηρίζοντάς τον «εγκληματία πολέμου».

Οξυμένα τα πνεύματα

Πολύωρη μάχη σημειώθηκε, χτες, στην περίμετρο του εβραϊκού εποικισμού εντός της Χεβρώνας ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και σε αγνώστους ενόπλους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 στρατιώτες και 3 πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός 7χρονου αγοριού. Την ίδια ώρα, ένοπλοι άνοιγαν πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε εποίκους από την Ιερουσαλήμ προς τη Χεβρώνα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 γυναίκες επιβάτες. Σχολιάζοντας τις πιέσεις των εποίκων για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες τούς κάλεσε να είναι «ρεαλιστές και να κατανοήσουν ότι η επίδειξη αυτοσυγκράτησης από το Ισραήλ ενισχύει τη διεθνή εικόνα της χώρας».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο όλμοι έπληξαν τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, στη Λωρίδα της Γάζας, ισχυρισμός που διαψεύστηκε από τις παλαιστινιακές αρχές. Αντίστοιχα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε άγνοια για την παλαιστινιακή καταγγελία ότι τεθωρακισμένα εισέβαλαν στα παλαιστινιακά εδάφη, κοντά στα ισραηλινά σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε οργισμένη διαδήλωση μετατράπηκε, χτες το πρωί, η κηδεία του 29χρονου Οσάμα Τζαουαμπρέχ, ηγετικού στελέχους της Φατάχ στη Νάμπλους, ο οποίος σκοτώθηκε όταν εξερράγη τηλέφωνο, σε δρόμο της πόλης, που χρησιμοποιούσε. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν και δύο διερχόμενα μικρά αδελφάκια, ενώ ο επικεφαλής της Φατάχ, στη Δυτική Οχθη, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι στέλνει μήνυμα «πως δεν ισχύει πλέον η εκεχειρία και έτσι ανοίγει το δρόμο στο αιματοκύλισμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «επίθεση» κατά του Ισραήλ (2008-05-17 00:00:00.0)
Σφίγγει ο κλοιός της κατοχής (2002-07-03 00:00:00.0)
Νέο γύρο συναντήσεων αποφάσισαν Ζίνι - Αραφάτ (2002-04-06 00:00:00.0)
«Παρελθόν ο Αραφάτ», σύμφωνα με το Σαρόν (2001-12-15 00:00:00.0)
Το Παλαιστινιακό ως «μήλον της Εριδος» (2001-11-04 00:00:00.0)
Κλιμάκωση βίας αλλά «χαμηλά» οι διπλωματικοί τόνοι (2001-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ