Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Διορθωτικές» ρυθμίσεις για τα τεκμήρια διαβίωσης

...και, ταυτόχρονα, απαλλαγή των βιομηχάνων από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο

Διαχειριστικού χαρακτήρα «διορθωτικές» ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης, που ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις ύπαρξης ακόμη και αμελητέου εισοδήματος, όπως από τόκους καταθέσεων.

Από την άλλη πλευρά, η συγκυβέρνηση «περνάει» μέσω του ίδιου νομοσχεδίου την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην ελληνική βιομηχανία.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:

-- Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης για τους κατοίκους εξωτερικού.

-- Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης της προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων για τους φορολογούμενους που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια του 2014 εισοδήματα μόνο από τόκους, ενοίκια κ.ά. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

-- Εισόδημα έως 6.000 ευρώ (με εξαίρεση αυτό που προέρχεται από κεφάλαιο ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου ή και από αγροτική δραστηριότητα), ή το τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ των φορολογουμένων που είναι περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.), εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, θα αντιμετωπίζεται φορολογικά ως προερχόμενο από μισθούς.

-- Δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων στους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

-- Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην ελληνική βιομηχανία.

-- Με το νομοσχέδιο επιλύεται νομοθετικά και το ζήτημα της απαλλαγής από τον φόρο δωρεάς των χρηματικών ποσών και τυχόν εκτάκτων οικονομικών βοηθημάτων που καταβάλλονται στις οικογένειες των προσώπων που επλήγησαν από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου «Norman Atlantic».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ