Σάββατο 20 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Νέες πιέσεις για «συμφωνία» στα Σκόπια

ΣΚΟΠΙΑ.-- Νέες προσπάθειες στην κατεύθυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην ενδοαστική (και ενδοϊμπεριαλιστική) κρίση που πλήττει εδώ και μήνες την ΠΓΔΜ, κατέβαλαν χτες οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων στα Σκόπια, μεταξύ των οποίων, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός (αρχηγός του κόμματος VMRO-DPMNE) Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μεντούχ Θάτσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρόλο του «παρατηρητή» και σε αυτή τη συνάντηση θα έπαιζαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Σκόπια, οι οποίοι πιέζουν όλες τις πλευρές να τερματιστεί το γρηγορότερο η κρίση και να επιτευχθεί συμφωνία για όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες που αφορούν στη διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών το αργότερο ως το τέλος Απρίλη του 2016.

Ενα 24ωρο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στα Σκόπια και αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, Φατμίρ Μπείσιμι, συναντήθηκε με την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο Μπεσίμι αποκάλυψε τις πιέσεις που άσκησε η αξιωματούχος της ΕΕ σημειώνοντας ότι ζήτησε από τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ «να βάλουν μπροστά το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον» και να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 2ας Ιούνη για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και να υλοποιήσουν «μεταρρυθμίσεις», προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ